Najboljše pizze na svetu

Za začetek malo podatkov, da se lahko še morda kaj naučimo, potem pa na prijetnejši del mojih PIZZIC 🙂

Pica (italijansko – pizza) je jed italijanske kuhinje iz vzhajanega testa, obloženega predvsem z paradižnikovim pirejem in sirom (originalno mozzarella). Začinimo jo z baziliko ali origanom in spečemo v peči. Taka osnovna vrsta pice ima vse barve italijanske zastave in se imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti – pica margerita. Danes dodamo še druge dodatke. Današnja pica izvira iz Neaplja, se pa dobi po vsem svetu. Pica je bila v 19. stoletju hrana revnih ljudi. Po ovinku preko ZDA se je razširila po vsem svetu. K nastanku pice so bistveno vplivali Etruščani na severu in Grki na jugu Italije. Ti so na vročem kamnu poleg ognja pekli testo. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port’ Alba v Neaplju. 1889 je nastala prva dostavna služba za pice za kralja Umberta in soprogo Margerito. Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami.

Združenje Associazione vera pizza napoletana si prizadeva za ohranitev standardov pri pripravi pice. Ta pravila so:

* Testo smemo izdelati samo iz moke, kvasa, soli in vode. To pomeni, da kvasu ne smemo dodati sladkorja in zato testo počasneje vzhaja
* Premer je lahko največ 30 cm in pica mora biti okrogla
* Testo se lahko gnete le z rokami, pri tem se ne sme segreti
* Dno se lahko poravna le z rokami
* Pri peki mora ležati direktno na kamnitem dnu peči
* Peč mora biti zidana in se lahko kuri le z dobrim lesom
* Temperatura mora biti najmanj 400 ° C (električne in oljne peči dosežejo le 250 – 300 ° C).
* Imeti mora dvignjen rob in mora biti dobro pečena
Tako pico pečemo le 2 minuti, v električnih pečeh se peče veliko dlje.

No, to je bilo malo zgodovine, zdaj pa gremo k mojim slastnim,

enostavnim in predvsem dobrim pizzikam:

Napisala bom samo recept za testo, ki je res super enostavno in super dobro fajn uspe.

Nadev pa si po lastni domišljiji sestavite sami.

0,5 kg moke

2 dcl piva

1 dcl mleka

1 kocka kvasa

1 dcl olja

ščepec soli

mala žlička sladkorja

V lončku rahlo zagrejemo sladkano mleko. Nadrobimo kocko kvasa in posujemo z dvema žlicama moke, ter čakamo da kipne. Zlijemo na moko, dodamo ostale sestavine in dobro pregnetemo. Posodo postavimo v toplo vodo in čakamo da testo kipne, nato ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo. Lahko naredimo mini pizze (glej slike) ali pa kar klasično velikost. Torej po želji. Ko jih (spet – po lastni želji) obložimo ( – ne pozabite na origano – ) jih pečemo v pečici na najvišji temperaturi (spet – do željene porjavelosti). Torej skoraj vse je po lastni želji – hehehe🙂 (nadev, oblika, velikost, porjavelost🙂 )

 MOJE PA PONAVADI ZGLEDAJO TAKO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mmmm, diši. Tudi hladne so dobre, kot prigrizek, ali pa jih ponovno pogrejete v pečici, mikrovalovki, čeprav pri nas nimajo niti časa da bi se ohladile, pa jih že ni več, kaj šele da bi ostale🙂

Published in: on december 28, 2007 at 9:35 am  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2007/12/28/najboljse-pizze-na-svetu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 KomentarjevKomentiraj

  1. človk kr lačn rata. Arrrghhhh🙂

  2. da pizza izhaja iz Italije ze vemo, morda pa ni tako znano, da je bila to tam hrana revezev in je bila vedno zelo skoromno oblozena. V Sloveniji pa delamo kraljevske pizze. Pridemo!

  3. Mmmmm…njam njam🙂 Kake lušte si mi pa zdej naredila🙂 Mora v kratkem padit ena pizza (domača afkors :D)
    Po vsem prazničnem nažiranju se men lušta še pizze…sm tud čudna, ne?🙂

  4. Vad fint! Kudos

  5. Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
    Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up
    my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Thank you

  6. When some one searches for his vital thing, so he/she
    desires to be available that in detail, thus
    that thing is maintained over here.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: