Squash

Če že ves čas omenjam športno aktiven januar, po malo manj aktivnem decembru, moram nekaj napisati še o najinem igranju squasha. Mislim da so minila 3 leta, odkar sva prvič stopila v squash dvorano – športnem društvu Mat – Polzela.

Korenine squasha segajo v začetek 18. stoletja. V tistem obdobju so v Londonskem zaporu (Fleet prison) igrali igro po imenu »rackets«. Zaporniki (dolžniki) so s prirejenim loparjem udarjali trdo žogico, ki je bila narejena iz neuporabnega in poškodovanega blaga v eno ali dve steni. V istem času so v angleških šolah igrali zelo podobno igro, imenovano »fives«. Pri tej igri so učenci žogico udarjali z dlanjo, po čemer so igro tudi imenovali. Kombinacijo omenjenih iger so poznali v šoli Harrow pri Londonu. Učenci so namesto trde žogice uporabljali žogico iz gume. Takšna žogica se je pri udarcu ob steno sploščila in zaradi tega manj odbijala ter omogočala večje število različnih udarcev. Igro so imenovali »soft rackets«. Leta 1865 so v šoli Harrow zgradili prva štiri igrišča in zato velja, da so učenci te šole začetniki igre, ki jo danes poznamo pod imenom squash.

Nekoč:

in danes:

Uradna stran – squash

Žalostno je, da je squash še vedno zelo nerazširjen šport oz. ni veliko dvoran, saj poznam dvorano za squash samo v Vojniku in Polzeli. Če še kdo ve za kakšno v naših bližnih krajih naj sporoči.

Squash je zelo hitra in dinamična igra, pri kateri nasprotnika z loparjem izmenično udarjata z gumijasto žogico. Podobno kot pri tenisu, le da pri squashu oba gledata v isto smer in si ne stojita nasproti. Zaradi igrišča, ki je obdano s štirimi zidovi, nudi squash veliko možnosti in različnih udarcev.

Prvi igralec z loparjem udari mehko gumijasto žogico tako, da se odbije od stene, drugi igralec pa jo mora s svojim loparjem prestreči in na enak način vrniti. Seveda obstajajo pravila, ki natančno določajo kdaj je udarec ali prestrezanje žogice izvedeno pravilno in način štetja točk. Ker je žogica za igranje squasha dokaj mehka moramo v udarec vložiti precej energije, posledično pa žogica leti in se odbija zelo hitro. Z izbiro moči ter kota udarca in odboja, želimo soigralcu onemogočiti prestrezanje oziroma odboj žogice. Vsi ti elementi naredijo igro izredno dinamično in igralca miselno povsem zaposlijo tako, da nimata časa za razmišljanje o vsakodnevnih tegobah, kar pripomore k doseganju duševne sprostitve.

Prostor za igranje squasha je izdelan v skladu s predpisanimi merami. Za obisk squasha je priporočena oprema:

– bombažna oblačila (kratka ali dolga),

– čiste športne copate,

– brisačo

– tekočino za pitje

– lopar za squash

– žogica za squash

Midva sva si prvič sposodila žogico in lopar, a ker je bila njihova oprema že kar dodobra izrabljena sva se raje odpravila v Hervis in si kupila svojo. Pozimi je igranje squasha še toliko bolj prijetno/priporočljivo, saj je poleti prevroče in se je bolje gibati zunaj – v večernih urah.

Squash te izmuči do zadnjega atoma moči in nikol ne bom pozabila najine prve squash akcije. Najbolj mi je ostal v spominu direkten šus žogice iz Gregove strani direkt v mojo glavo malo višje nad očmi, točno na sredino čela. Smejala sva se ko norca, ker je čez dve minuti po izstrelitvi žogice moje čelo zgledalo zelo smešno /grozno.

No sploh pa sem si zapomnila naslednje jutro, k sma bila oba kot da bi naju edn do smrti pretepel. Boli te vse,… no pa sej z redno vadbo tudi to mine.

Toplo priporočam!

Advertisements
Published in: on januar 14, 2008 at 7:20 popoldan  2 komentarja  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/01/14/squash/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 komentarjaKomentiraj

  1. Oujea 😀 Izčrpen, lepo spisan uvod v squash… A bi mi kdaj udarili kakšno igro ali dve (če vama bo sine pustil, hihi)? 🙂

    • Sine bi pustu, sam prej raj poglej mal datum tele objave in pol veš kok OUT sma midva, tak da bi naju ti v minuti ubila. 😀 😀 😀


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: