Savinja – lahko bi nam bila v ponos…

… pa sem se v soboto lahko na lastne oči prepričala da temu še zdaleč ni tako.

Najlepši (no, lahko bi bil najlepši kotiček) in najbolj zeleni del Celja, pa tako katastrofalno zanemarjen – umazan, skoraj nevaren za obiskovalce – sprehajalce. Pa kako je to sploh možno, no? V soboto smo se po dolgem času šli sprehoditi ob Savinji, saj nas je sonček vztrajno vlekel ven v naravo. Res da je bilo ob ostrem zimskem vetru zelo mrzlo, ampak vseeno je treba it mal ven na svež zrak. Ljudje so se mirno sprehajali ob Savinji, ki ji vsa razbita steklovina, škatle, naplavine, plastenke, pločevinke… vzamejo ves njen čar. Pa ne rečem da bi bile to smeti stare par dni, neeee na eni izmed spodnjih slik se dobro vidi rečno dno, ki je prekrito z zelo starimi steklenicami, katere so prekrite z “vodnimi algami”, torej so tam že kar lep čas. Pa sej si človk še psa ne upa več na sprehod peljat, ne da bi te ves čas skrbelo da si bo (spet) tačke porezal – (kot se je to že enkrat nažalost zgodilo). Naš Šark ima pač obsedeno nor rad vodo in kopanje in tako si je ja ravno tu pri Savinji pred letom dni razrezal (razmrcvaril) tačko in od takrat naprej ga ne spustim več svobodno raziskovat po okolici Savinje).

Zgledalo pa je nekako takole: 😦

Takoj ko je prišel domov, še izmučen od narkoze, operacije…

neimeneasovano.jpg

Naslednji dan okrevanja:

sfqsark.jpg

Njegova ranjena tačka 😦 😦 😦 – že brez šivov. Booogi.

fbghjdsk.jpg

 

Kaplja čez rob v soboto pa so definitivno bili koši za smeti? Mislim reči, koši ki tam niso bili. Potem pa se nej še sam kdo kdaj pritožuje, da lastniki psov ne pospravljamo kakcev za našimi psi. Mhm, sevede! Le kam pa jih naj potem odvržemo? Enako je s koši za druge smeti. Res je žalostno, da ne morejo mestne oblasti urediti tega našega še zadnjega zelenega kotička celjskega jedra. Tako kot imajo v Ljubljani večkrat akcijo: “očistimo Ljubljanico”, bi lahko tudi mi poskrbeli za Savinjo in njeno okolico. Mislim da slike povedo dovolj, da je potrebno tu definitivno nekaj storiti.

Svetla plat:

Greeemo!

img_1596.jpg

Mmmm, sonček je – in ti si skuštrana 😉

img_1601.jpg

cerkev

img_1608.jpg

golobi v štartu

img_1617.jpg

mogočno drevo

img_1623.jpg

zaljubljen parček

img_1642.jpg

 

Temna plat:

img_1645.jpg

img_1646.jpg

img_1647.jpg

img_1648.jpg

img_1649.jpg

img_1650.jpg

razbito steklo

img_1651.jpg

stare steklenice na dnu

img_1653.jpg

img_1654.jpg

img_1655.jpg

Torej, čemu naj bi tole že služilo ???

img_1676.jpg

img_1678.jpg

img_1680.jpg

Tale moja izkušnja – zapis je bil danes poslan tudi MESTNI OBČINI Celje, v vednost – morda pa se le kaj premakne. In po zelo koristni – uporabni informaciji sem zapis poslala še na Servis48.

 

Advertisements
Published in: on februar 18, 2008 at 6:08 dop  29 komentarjev  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/02/18/savinja-lahko-bi-nam-bila-v-ponos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 komentarjevKomentiraj

 1. Lepo, da si opozorila na ‘svinjarijo’ ob Savinji. Upam, da se kdo zgane. Čeprav dvomim (doma sem praktično na mestu, kjer si posnela večino slik in vem, da je že leta tako – samo da imamo trgovske centre…).

  Drugače pa je to ogledalo celjskih srednješolcev, bodočih ‘intelektualcev’, bodoče elite…

 2. @Robi: Ja, vem da je ta svinarija tam posledično tudi zaradi vseh divjih dijakov, ki se dogajajo ob petkih. Sam mislim, da če se lahko vsak teden park očisti, bi lahko tudi za ta del Savinje poskrbeli. No, sej nočem pa posplošvat da so vsi dijaki – divjaki. Ampak vemo kaj se je, se in se bo ob petkih dogajal tam.

  Točn tako kot si napisu, samo da se nakupovalni centri širijo, za naravo pa taglavnim tak dol visi, ne. Kdaj je pa že ena Savinja denar v njihovo blagajno prnesla, ne? Žalostno. 😦

 3. O kriza, tole onesnaženje … :S

  katera cerkev pa je to? zdi se mi znana …

 4. @Tadej: to je cerkev Svetega Danijela v Celju. Zraven glasbene šole v centru Celju.

 5. hvala!

 6. Ja žalostna je situacija. Saj pa je bil v ne vem več katerem časopisu lani tudi članek glede zanemarjenosti. Ker bregovi niso bili pokošeni in je bilo dejansko nevarno za sprehajalce tudi zaradi kač. In takrat je MO Celje odgovorila nekaj v smislu, da ni dovolj denarja, da se bregovi pokosijo… a dej no… koliko pa lahko to stane? Namesto da komunalci posedajo po gostilnah bi jim dali koso v roke pa gremo…

 7. Ej, me ful veseli, da ste vsi podobnega mnenja, ker me je že skrbelo da sem edino bitje na tem našem vedno manj zelenem planetu, ki se sekira glede tega.

 8. Brez skrbi… nisi 🙂
  Ok sicer nisem iz Celja ampak mesta zelo blizu, kar pa še ne pomeni, da mi kdaj po službi poleti ne zapaše sprehod ob Savinji s sladoledom v roki. In stanje je resnično katastrofalno…

 9. Pa ej ne vem al prej nisem nikol tak dobr gledala al pa mi je blo takrat še vseeno? Sam pomoje je krivo, da sem vedno hodla gor visje ob reki, zdej ko pa smo šli dol čist za vodo,… pa katastrofa. Joo, pa tam je en kuži prosto veselo skakljal,… točn tam kjer se je moj porezu. Upam da je preživel brez ureznin. 😦

 10. Ja tudi mi smo bili priča temu. Je res, da urejajo bregove Savije in na splošno Celje…ampak vrtnarstvo. Tiste moram res pohvalit, ker se je v mesecu dni že ogromno (vidnega) očistilo). Zdej bi morale pa tu nastopit še druge službe in očistit smeti…v prvi vrsti pa bi se seveda morali spremenit ljudje in začet metat stvari tja, kamor pašejo.

  Smo pa ravno včeraj na sprehodu ugotavljali, da je mestno jedro dobro očiščeno…ni nekih kupov smeti okrog (kot se to lahko najde po kakih drugih prestolnicah).

 11. No ja upam, da bodo še to uredili pa da bo spet užitek iti na sprehod…

 12. @Spela: to je res, ti dam prav – sam kot sem že napisala da daleč naokoli ni funkcionalnega koša za smeti. 😦 ?

 13. sam nekatri ljudje pa so kulturni.
  odložijo kakec kjer bi moral biti koš za pasje kakece 😀

 14. Servis 48 bo verjetno bolj primerno mesto za tole debato, vseen pa vse pohvale…

 15. @AndrejK: Najprej hvala za pohvale, super hvala pa za informacijo – Servis 48. Nisem poznala tega. Sem takoj poslala tja 😉

 16. V marcu so organizirane čistilne akcije kamor smo vabljeni vsi prebivalci; se vidimo …???

 17. Ja super. Od kod pa ta informacija? Imas mogoce naslov? No, ali pa sporoci se tocno kdaj, kje… Ce bi lahko odlocala bi taksne akcije redno bilo potrebno ponavljati in v njih vkljuciti obvezno srednje šole.

 18. http://www.celje.si/novica.asp?id=663

 19. Hvala 😉 Zelo ok, kar sem prebrala 😀

 20. Kolikor vem, so srednje šole že vključene v to. Vsaj mi smo v srednji šoli dostikrat imeli to akcijo čiščenja parka in okolice. Je pa res, da je od tega že 5 let…

 21. No super. Sej 1x na let ni problem ce se nardi orng akcija. Al pa 2x, no. 😉

 22. Ej ljudje, sej vse te čistilne akcije so super in vse to je lepo in prav, ampak dejte se mal zamislat kdo vso to svinjarijo pušča za seboj. Vse te razbite steklenice in papirčke in da sploh ne omenim kaj vse se da najdet. Tud ostanki od kosil letijo čez okna, sploh kosti (misleč da bodo lastnikom psov naredili kako uslugo zato)….otroci?? mladina?? Že mogoče, ampak kdo jih je vse to naučil in tako vzgojil?? No in ko se bo kdo naslednjič razburjal nad pasjimi kakeci (sem lastnica psa in pristašica da se za njim počisti vsak kakec), naj malo pogleda naokrog in bo videl kaj vse za seboj puščajo ljudje.

 23. Ok sicer nisem iz Celja ampak od zelo daleč.Pa me to zanima: Kje je v Celju kakšno javno stranišče, za invalide, kje v mestu lahko mamice otroka previjejo in tako dalje. Važni so samo trgovski centri.

 24. Mhm, težko vprašanje. Vse se vlaga zadnje čase samo v trgovske centre. Kruto.

 25. Tona:
  V Mestnem parku, na britofu in pa mislim, da še na nekih parkiriščih ob Savinji so postavljene prenosne sanitarije. Baje se čistijo redno.
  Javna stranišča pa žal v Celju niso ravno v vzor, so samo na železniški in pa avtobusni postaji. Nekaj je bilo omenjeno, da bodo v sklopu nove tržnice ampak to ne garantiram 🙂

  no..pa v centrih, se ve… tam ko majo “fine družinske pice” 😀

 26. Ja tasteoftravel to je res, sam tista prenosna stranišča niso za invalide??? (normaln širok nedvigjen vhod,…) Ali pač?

  Lejga lejga,… že bolj obvladaš Celje kot jst, ej. 🙂
  Lepo lepo 😉

 27. Lepo si vse to napisala.
  Tudi jaz živim za Savinjo.
  V tujini, kjer manjka zelenih površin, so te zelo cenjene. Pri nas v Sloveniji pa menim, da jih imamo še kar veliko ampak to bogo travco in okolico Savinje pa tako svinjamo, da je že hudo. Kaj pomaga, da se poleti ob sobotah zjutraj počisti park, ko pa se v petek zvečer dobesedno svinja po njem.
  Žal menim, da bi bilo v primeru našega parka in Savinje potrebno samo fizično varovanje, kar pa je žalostno in sramotno.
  Pa tudi kakšen euro za ciščenje struge Savinje in okolice le-te bi lahko dala občina, saj hudo služi, ko prodaja zemljišča našega lepega mesta.
  Važno je, da imamo lepo fontano pri RC-ju.
  Pozdrav

 28. Ja v tujini je reka, park, zelenica … mal bolj obvarovan in “spoštovan” košček mesta, pri nas pa žal ni tako 😦

 29. Končno:

  http://www.radiofantasy.com/novice/index.php?novica=43560


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: