Mmmmm, tisto sladko sladko poželenje

img_1580.jpg

Glavna kriza je mimo in potem gre lažje naprej. Od 01.01.2008 (ja banalni datum za začetek “odvajanja”, priznam) sem čista (od sladkarij, natančneje čokolade mislim). Sicer sem že pisala o moji “odvisnosti” in zdaj še enkrat potrjujem pravilo, ki pravi: “vse je v glavi”. Če se sam pr seb ne odločiš in v glavi preklopiš da enostavno tega več ne bo več,… ti ne uspe. Tako da po prvem prestanem kriznem obdobju – potreba po čokoladi zgine. In prav je tako. Sej res da pravijo da je čokolada tudi vir veselja, dobre volje, zadovoljstva, sam morm priznati da sem ravn tak zadovoljna, če ne še bolj, ko si lažje zaprem hlače😉

Blagor tistim, ki ne marajo sladkarij. Pa sej bonboni, keksi in suho pecivo me niti ne ganejo,… ampak ČOKOLADA… Mmmm, Lindt Orange …

Dve meni najljubši:

Lindt intense orange

ornageee.jpg

Milka keks

milka-keks.jpg

_______________________________________

Čokolada je prehrambeni izdelek, narejen iz kakava. Lahko je tudi polizdelek, namenjen za izdelavo jedi in pijač. Ime izvira iz jezika Aztekov in pomeni »grenka voda«. Kakav se pridobiva iz zrn kakavovca. To je drevo, ki izvira iz tropskih pragozdov Južne Amerike in raste 20 stopinj južno in severno od ekvatorja. Ko so zrna zrela in obrana, sledi fermentacija, ki da kakavu značilni okus. Sledi sušenje na soncu in praženje. Semena pražijo pri več kot 100 °C da razvijejo bogat okus in značilne kakavove barve. Nato jih kar se da hitro ohladijo, da preprečijo nadaljnje notranje praženje. Zadnja koraka sta mletje v prah in izločanje kakavovega masla s stiskanjem “conching”. Priprava za to je bila izumljena leta 1880; izumil jo je švicarski proizvajalec čokolade Rodolfe Lindt. Ime za sam postopek izvira iz francoske besede conche oz. školjka, zakaj nanjo spominja oblika tega velikega stroja. Stroj nežno trese čokoladno zmes nekaj dni. Ta čas razvijejo okus čokolade in jo zmehčajo, odstranijo grenak okus in zmes postane gladka.Med tem postopkom dodajajo različne okuse, kot so vanilija, cimet in klinčki. Vanilijo uporabijo skoraj vedno, in to že od časa Aztekov naprej. Razen kakava so pomembne sestavine čokolade še sladkor, vanilin, mleko in kakavovo maslo. Mešanica sestavin se stopi in meša. Pri ohlajanju čokolade nastanejo kristali, zato je trda in krhka.

linddddt.jpg

Grenka čokolada:
z večjo vsebnostjo kakava. Po predpisanih merilih mora čokolada, da bi si prislužila pridevnik srednje grenka (grenko-sladka), vsebovati vsaj 35 % kakavove mase; je torej “boljša” čokolada.

Mlečna čokolada:
vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila, ter arome, ki jih dodajamo kakavovi masi. Med sladokusci velja za “slabšo” čokolado, je pa pri množicah zagotovo najbolj priljubljena!

Bela čokolada:
je pravi posebnež med čokoladami. Vsebuje namreč kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še sladkor, mlečne dele in arome – zlasti vanilijo. Bela čokolada je najbolj lomljiva vrsta čokolade.

_________________________________

 

Published in: on februar 29, 2008 at 6:05 am  Comments (8)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/02/29/mmmmm-tisto-sladko-sladko-pozelenje/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 KomentarjevKomentiraj

  1. A se pravi da potem lahko midma vso čokolado, ki jo imava za goste, enostavno vrževa stran? :S
    🙂

  2. Ne, ne! Sej Grega je še vedno čokoladnik. Sploh une pomarančne ploščice so mu ble všeč. 😉

  3. kok slastn! Cokolada tece ze cez balkon na cesto!

  4. mmmmmm čokolada

  5. Čokoladi se je pa GREH odpovedat😀 Sama sem tud že dva meseca na dieti (no, js temu pravim nov način prehranjevanja, dieta mi je grozna beseda ;)), ampak čokolada ima še vedno pomembno mesto v najinem hladilniku in na jedilniku. Temna, seveda. Tista ko ima več kot 70% kakava. Nič ne škodi, kvečjemu koristi.🙂
    V majhnih odmerkih seveda. Tako da kr brez krivde si jo tu pa tam privošči.🙂

  6. @Tanja: ja sam pr men je problem ker al vzamem (fuuul), al pa nič. Vmesna oz. zmerna količina (en košček) pri meni za čokolado ne obstaja.🙂 Se pa strinjam ja, da nad 70% kakava je 100x boljš kot pa une druge “čokolade”.

  7. Se vec takih objav, prosim!

  8. The government has a law that says that anyone who needs H&S training has to renew it every
    few years. Locate the boundaries of the building where there’s a large body of water.
    Notify every person you understand, you might have located people, your 100% free of charge Minecraft hosting server
    internet hosting.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: