Komi čakam na pomlad in na regrat u salat…

… pravi refren skupine Kontrabant, jst ga pa itak nimam neki pretirano rada, tk da ja – pomlad naj pride hitro, za regrat mi pa dol visi.

regrat1-800x600.jpg

Zakaj potem pišem vse tole? Ok, naj vam povem:

Zato, ker se vsak dan vozim iz službe mimo zelo vnetih nabiralcev te grenke rastline. Ok, sej s tem ni nič narobe, sam ko ne bi bila lokacija nabiranja v neposredni bližini najbolj prometne ceste Celje – Šempeter. Pa ka si ja nor. Kok lahk ljudje to sploh jedo. Pa sej to je kot da bi jedel največjo svinarijo, ki jo lahko prinese onesnaženje, avtomobilski izpuhi,… BLJAK!

Pa je ja boljš se spokat nekam na travnik daleč stran od avtomobilskega rumla in dima. Ne vem no. Sej če se že pripelješ do tu… a ne morš najdit malo manj zadimljene lokacije. No, mogoče imajo pa radi dimljen regrat?😉 Ni mi jasn.

Sam tale komad je pa vseeno dobr – POSLUŠAJ.😀

(vir) Regrat spada med najbolj razširjen »plevel« in je zelo zdravilen. Zgodaj spomladi požene pritlične liste, ki tvorijo listno rožico. Listi so šiljasti ali obrnjeno jajčasti, rob je cel ali pogosto močno nazobčan. Enostavno okroglo, votlo steblo nosi po en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Po cvetenju ostanejo na cvetišču številna semena, ki jih veter raznaša in se rastlina na ta način zelo razmnožuje. Cveti v glavnem aprila in maja. V vseh nadzemnih delih rastline in v koreninah je mlečni sok, ki je zelo zdravilen, čeprav zanj mnogokrat velja napačno mnenje, da je strupen. Regrat nima značilnega vonja in je grenkega okusa. Raste po travnikih, pašnikih, po poteh, ob ograjah, na zelenicah, na zapuščenih vrtovih in njivah.

UPORABNI DELI
Za zdravljenje služi celotna rastlina, nadzemni in podzemni deli. Nadzemni del rastline in korenino nabiramo pred cvetenjem, cvetne koške pa v času cvetenja. Najbolj zdravilni del je korenina, ki jo izkopljemo pred cvetenjem ali v jeseni. Pri tem moramo biti previdni, da je ne ranimo, ker lahko odteče mlečni sok, izguba le-tega pa zmanjša zdravilni učinek. Nadzemni del odstranimo šele takrat, ko je korenina povsem suha, ker bi tudi tako lahko prišlo do izgube mlečnega soka. Sam nadzemni del rastline nabiramo v suhem in lepem vremenu.

NAČINI UPORABE
– svež se uporablja kot solata, ki deluje na organizem krepilno,
– vpliva na izboljšanje celotne presnove,
– ima izreden vpliv na čiščenje krvi, tako ga je mogoče uporabiti pri protinu, revmatizmu, škrofulozi, kožnih ekcemih, lišajih, akutnih oteklinah, čirih, krvnih boleznih, tolščavosti, starostnih pojavih, neješčnosti, lenem črevesju, motnjah v delovanju jeter in žolčnika, kakor tudi pri prsni in trebušni vodenici,
– priporočljiv je tudi pri sladkorni bolezni;

regrat.jpg

Regratov čaj
Za regratov čaj uporabljamo mešanico posušenih listov, cvetove in drobno zrezane korenine. Za eno skodelico potrebujemo 1 do 2 čajni žlički mešanice v prelivu, na dan pa je priporočljivo zaužiti 2 do 3. Mlačnemu čaju lahko namesto sladkorja dodamo med, tako še povečamo zdravilni učinek. Rastlino vedno sušimo le v senci in se je kar najmanj dotikamo z rokami. Za obračanje uporabljamo primerno orodje.

Čaj iz cvetov
Uporabljamo v kozmetiki kot losion za beljenje sončnih peg.

Regratova tinktura
100 g korenike namakamo 10 dni v ½ l 20% alkohola. Vzamemo 3 do 4 žlice dnevno med obroki.

Regratov sirup
Vzamemo 4 prgišča cvetov in jih dobro prekuhamo v 2 litrih vode, precedimo, dodamo vročemu soku 1,5 kg sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina. Vlijemo jo v steklenice, dobro zamašimo in spravimo v klet z dulcem navzdol.

Regratovo vino
Naberemo 6 litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov, jih skrbno oskubimo, dolijemo 6 litrov sveže vode in dodamo lupino 2-eh limon in 2-eh pomaranč ter kuhamo četrt do pol ure. Precedimo skozi laneno krpo. Odcejenemu soku dodamo 3 kg sladkorja ter sok obeh limon in pomaranč, dobro premešamo in pustimo, da se sok shladi. Potem raztopimo v polovici skodelice mlačne vode toliko kvasa, da nastane kašasta raztopina. To raztopino zamešamo v ohlajeni sok in pustimo vreti 5 dni, najbolje blizu izvora toplote. Kakor hitro tekočina dobro prevre, jo zopet precedimo skozi laneno krpo in natočimo v šampanjske steklenice. Le-te moramo pred uporabo sterilizirati. Močno zamašimo, zamaške prevežemo in zapečatimo ter spravimo v hladno klet ali temen kot, z vratom navzdol v kup peska. Čez dva meseca je pijača pitna in drži skoraj neomejeno dolgo. Pravilno pripravljeno vino je bistro kakor voda, zelo močno in se pri natakanju peni kakor peneče se vino.

Recept za malo drugačen “regrat u salat”

(po možnosti tisti neonesnažen) (vir)

Skuhamo krompir in posebej jajca, da dobimo trdo kuhana. Dobro operemo regrat in ga narežemo na manjše dele. Vroč krompir olupimo in ga narežemo na rezine in te posujemo po regratu. Enako narežemo tudi trdo kuhana jajca. Solimo vse skupaj. Slanino narežemo na manjše koščke in jo prepražimo v ponvi, da postane hrustljava. V skodelico nalijemo mešanico kisa in vode (razmerje kot za solato) in s tem prelijemo vročo slanino in pustimo, da zavre. Vse to skupaj prelijemo po regratu in zmešamo. Dobimo odlično toplo solato, ki se prileže v pomladanskih dneh.

Dober tek !

Published in: on marec 3, 2008 at 6:48 am  Comments (9)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/03/03/komi-cakam-na-pomlad-in-na-regrat-u-salat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 KomentarjevKomentiraj

  1. no vidiš kaj sem ti govoril!!

    najboljši je regrat pa topel krompir😉

  2. Ja, to je fajn, k pol sam krompir ven pojem🙂

  3. Mmmmm, “regrat u solat” je kul😀 Sam rabim nekoga, ki se mu da nabirat, trebit in prat. Tak da HB za mame, ki se žrtvujejo za to mukotrpno delo😀
    Kar se pa onesnaženosti tiče, pa itak da je boljš najdit kak travnik nekje izven prometne cone, čeprav bohvedi s čim vse je naša ljuba zemjica že onesnažena… :S

  4. Res je, ja! Itak je ze kr vsepovsod fajn zemlja “usrana”, sam ce gres nekam izvem prometne gneče nabirat je vsaj občutek ko ješ mal boljši pomoje, no.

  5. Mmmm, regrat, njami! Ful ga imam rada in komaj čakam, da greta ati pa mami v akcijo z nabiranjem.🙂 Ja, tudi jaz sodim med tiste, ki ga zelo radi jejo, nabirajo pa ne. :)Najrajši ga imam s krompirjem ali pa z jajčko. Joj, zdaj si mi pa lušte naredla!😉

  6. Bljek! Če je pa taaaak grenek.

  7. Jaz sem pa bolj ljubitelj motovilca (repincla)🙂 Regret je tako…če mi ga že kdo pripravi, potem ga jem…motovilca pa komot sama celo skledo pojem😉

  8. Mhm, repincla se pa ne bi branla ja. Lahk cel teden sam to jem😉

  9. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information particularly the last part🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and best of luck.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: