Suhe slive

Mmmmmm, kok sma pa midva zadnje čase prav zasvojena s suhimi slivami !!! Kupima jih vedno po dve – tri vrečke, pol pa na večer ziher po eno celo zmažema. Mmmm, prej jih nikol nisma niti kupila, zdej pa je obvezno ko grema v trgovino da navalima na suhe slive🙂 Pa še zdrave so.

bla.jpg

Slive so prinesli križarji iz Azije v Evropo. Danes gojimo na tisoče sort po skoraj vsem zmernem podnebju. Na splošno imajo temno obarvane slive grenko lupino, rdeče in rumene sorte pa so ponavadi slajše. Slive vsebujejo več antioksidantov kot katerokoli drugo sadje. 100g sliv da približno 40kcal/167 kJ. Slive so občutljive, zato kupujemo samo nepoškodovane. Sadeži morajo biti napeti in čvrsti, na pritisk se morajo malo vdati, ne da bi bili zmehčani. Slive hitro dozorijo in prezorijo, zato jih hranimo v hladilniku samo dan ali dva.

prunesparis.jpg

Poleg sladic, marmelad in kompotov se izjemno dobro podajo tudi v slane jedi. Naredimo lahko omako k raci, jagnjetini in svinjini. Ostro začinjene dušene slive so primerna priloga k slanini, prekajenem mesu, terinam in perutnini

Vijoličaste ali rdeče slive lahko posušimo na različne načine. Lahko jih pustimo kar na drevesu, da se tam posušijo, vendar jih pogosteje sušijo na soncu. Preden jih začnemo kuhati, jih moramo namakati čez noč. Danes se dobijo tudi suhe slive, ki jih ni treba namakati, vendar so večkrat neprijetno mehke. Suhe slive so znano odvajalo, imajo pa tudi druge zdravilne lastnosti. Pravijo, da imenitno ozdravijo mačka, hitro okrepijo moč in delujejo celo kot afrodizijak. Na bližnjem vzhodu jih uporabljajo pri jedeh iz svinjskega in kurjega mesa. Dobro se ujemajo z okusi citrusov.

prunes_dried_plums_dried_fruit.jpg

Skuhane v rdečem vinu s pomarančno ali limonino lupino dajo dober kompot.

Sestavine

500 g suhih sliv brez koščic
3 dcl Merlota (lahko katero drugo črno ali rdeče vino)
2 žlici rjavega sladkorja
1 do 2 žlici škrobne moke
cimetova palčka
sok 1 pomaranče
1 žlička limoninega soka

Suhe slive čez noč namočimo v vodi, skupaj s cimetom.
V ponev damo suhe slive in cimet ter 2 do 3 žlice tekočine, v kateri so se slive namakale. Dodamo sladkor, pomarančni in limonin sok ter vino in kuhamo približno 5 minut.
Slive odstranimo iz ponve in jih damo v servirno posodo. Odstranimo tudi cimet.
Škrob zmešamo z nekaj žlicami tekočine v kateri so se čez noč namakale slive, nato mešanico dodamo vinu. Neprestano mešamo, da se zgosti. Pustimo, da počasi vre 2 do 3 minute.
Z nastalo omako prelijemo suhe slive.

Published in: on april 6, 2008 at 10:05 popoldan  Oddaj komentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/04/06/suhe-slive/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: