3. dan – Zakynthos

02.07.2008

Evo še zadnji dan na easy v bližnji okolici… pol pa grema v akcijo. Kljub odprtem senčniku, naju je pošteno opeklo sonce, saj ima tekstil rahle mini luknjice, tako da tudi senčnikom ni več za zaupat. V Grčiji velja pravilo, da je od 14h – 17h čas za siesto in takrat se mesto umiri, domačini odsmrčijo svojo kitico in na ta sistem sva se tudi midva prav hitro privadila, saj sva prve tri dni v največji vročini pobegnila v prijetno ohlajeno sobo, kjer nama sonce ni moglo priti do živega. Le uro “taprave” sieste sva prestavila na 13h-15h. Razlog za najin umik je bil izključno višek vročine in močni sončni žarki. No, pa tudi dremež v hladnem se nama je dobro prilegel.

Moji kroki so dobili novo prijateljico – želvico seveda.

Opica pod palmo.😀

Moja moja.


Okoli večine grških otokov se je prijetno potapljati po peščenih morskih kotičkih, ni pa veliko morskih živalic, sem pa z veseljem ven prinašala školjkice, ki se jih je v sedmih dneh na koncu nabralo kar lep kupček. Iz njih pa bo kmalu nastal prav lep morski okvir za sliko.

Rožice, rožice.

Moj dragi v akciji.

Lepo, da je že skoraj umetno!

Tokrat pa sva šla na pozno kosilo v gostilno Stars, kjer nama je stregel prijazen natakar, ki se je seveda takoj pozanimal od kod sva, da naju je lahko naslednji dan presenetil s slovensko besedo.

———————————————-

Grška kuhinja je zelo priljubljena in jo odlikujejo številne sladice ter okusne ribje jedi in pa jedi iz žara.

Nacionalne jedi:

– “suvlaki” – na žaru pečeno meso na nabodalu

– “patitsio” – narastek iz testenin

– “moussaka” – narastek iz mletega mesa, melancan in krompirja

-“psarosoupa” – ribja juha

– “kalamari” – lignji

ter številne solate, ki jih pripravijo s feta sirom in olivnim oljem.

Znane alkoholne pijače pa so OUZO – janeževo žganje, ki se pije z malo navadne vode, saj dobi značilno belo barvo

in RETSINA – belo vino pomešano s smolo alpskega bora ali “metaxa” – vinjak. Značilna grška kava se prekuha s sladkorjem v vreli vodi.

PRILAGAM ŠE MINI SLOVARČEK:

Dobro jutro – Kalimera
Dober večer – Kalispera
Lahko noč – Kalinihta
Nasvidenje – Cherete
Živijo – Jasas, jasou
Hvala – Efharisto
Prosim – Parakalo
Da – Ne
Ne – Ohi
Kje je – Pu ine?
Koliko stane – Poso kani?
Rad bi… – Tha ithela …
Tisto – Ekino
Želite – Oriste?
Oprostite – Signomi
Kako ste – Ti kanete?
Zelo dobro – Kala poli
Dober tek – Kali oreks
Na zdravje – Jamas
Ali govorite angleško – Milate anglika?
Ne znam govoriti grško – Then milo ellinika
Ne razumem – Then katalaveno
Kje je stranišče – Pu ine i tualetes?
Vhod – isodhos
Izhod -Exothos
Prijetno potovanje – Kalo taksidi
Hrana – Fagito
Kruh – Psomi
Voda – Nero
Vino – Krasi
Pivo – Bira
Kava – Kafe
Sladoled – Pagoto
Jogurt – Yiaourti
Grška solata s sirom – Horiatiki
———————————-

Sledil je še nočni skok v morje, nato bazen in ajatutaja – jutri pa želviceeeee

🙂

Published in: on julij 13, 2008 at 6:00 am  Comments (2)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/07/13/3-dan-zakynthos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 KomentarjevKomentiraj

  1. Grki res zelo radi vidijo, da se naučiš nekaj teh osnovnih fraz.🙂 Midva sva receptorje čisto očarala, ko sva po ključu povprašala z “triadekaeksi parakalo” (316 prosim)

  2. @Ana: Ja, res je. Pa oni tut radi po tujih frazah vprašajo.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: