Odnos voznikov avtomobilov do motoristov…

je resnično katastrofalen. To je hujše od sovraštva v odnosu: pes – mačka, slo -hrv, črno – belo, mesojedec – vegeterijanec, voda – ogenj, dan – noč, …

Resnično me jezi, ko vedno pogosteje opažam oz. tudi na lastni koži doživim kako nesramni so lahko vozniki avtomobilov do motoristov. Ok, ne me prosim spet napadit zdej da smo VSI motoristi itak norci in spet s komentarji zanetit vroče debate, kot se je to že zgodilo, ker moj namen tele objave ni tak. Ampak res, poglejte:

Primer 1:

PROBLEM:

Se peljem v lepem, sončnem, jasnem predvsem pa SUHEM jutru (torej potrebe po čiščenju šipe ni pretirane) v miru in po omejitvah z motorjem v službo (cca. 85km/h) za enim avtomobilom in to s primerno varnostno razdaljo (ja, NErada prehitevam če ni treba (sam zgleda bo zdej boljš če bom vse prehitevala!),… in človek prav (zelo razvidno) pogleda v vzvratno ogledalo, me vidi… in v takoj za tem spusti na mene rafal curkov čistilne tekočine za šipe umit. Ne en al pa dva pritiska, ma to je bila prava gasilska orgija, no. Haloooo? Ka se človk zajebava kej z menoj? A mi mogoče zgleda da se zjutraj nisem umila? Čelado in motor sem imela tut čist lepo čist, tak da hvala lepa, ne potrebujem čistilne akcije idiot!!!

SKLEP:

Tudi ko vozim avto VEDNO preden si na šipo našpricam čistilno tekočino pogledam če je kdo za menoj, pa naj bo to avtomobil, motor, kolesar, traktor,… in potem si ponavadi NE umijem šipe in počakam da je (karkoli oz. kdorkoli je že zadaj) dovolj daleč ali pa da ni nikogar in potem mirno in v zadostnih količinah brez slabe vesti da sem zapacala še 3 zadaj umijem šipo. Verjetno je bil pač voznik pred menoj še edn izmed tistih “bistrih” ki menijo da smo itak vsi motoristi isti norci. (ampak o tem sem že dovolj pisala in se mi ne da več, tokrat pišem o odnosu do vozila zadaj).

REŠITEV:

Torej če sklepam po mojem doživetem primeru – bolje da takoj ko pripeljemo nekomu za rit – ga raje TAKOJ prehitimo in potem ni nevarnosti, da nam zameglijo pogled s tistim penečim se sranjem. Ja ok, vse lepo in prav… Torej bo posledično ponovno motorist tisti norec, ki prehiteva za vsako ceno, vse po vrsti… Ma sej tu ni rešitve. Na koncu tak vedno motoristi potegnemo takratko.

Primer 2:

PROBLEM:

Vedno, ampak to res vedno ko se pripelješ/m/mo avtomobilu zadaj malo bliže oz. če je v nadaljevanju možnost da kakšnega polžjega nedeljskega “voznika” prehitiš,… se bo on ZANALAŠČ (da bo le nagajal tem motorskim huliganom (kakor je pri njih to v glavi poštimano)) postavil NA SREDINO CESTE. Torej že polovico po nasprotnem pasu, s čimer bo ogrozil svoje življenje in življenje ostalih. Ampak to sploh ni važno, samo da pokaže svoj primitivni karakter. Ne smem pa pozabit na redko a zlato manjšino tistih taprijaznih, ki se jasno in konkretno odmaknejo motoristu in mu dajo prosto pot, da mu v bistvu še prehiteti ni potrebno, ker je toliko prostora, da avto samo obvoziš. Svaka čast takim!

SKLEP:

Že preden sem sploh sanjala da bom kdaj sama vozila motor, oz. da se bo moje življenje vrtelo v motorskih krogih sem vedno dala prednosti motoristom, jih spoštovala in jim nikakor nisem nagajala. In ja tudi če so bili tisti norci, divji, glasni, predrzni,… pač sem si mislila svoje, nisem pa se zaradi tega postavljala na sredino ceste.

REŠITEV:

Skušaš vseeno se izogniti takšnemu, da pač narediš resnično velik zavoj na nasprotni pas vozišča in s tem upaš da te ne zrine v jarek na drugi strani. Ali pa njegov umik šteješ kot ponudbo, da ga prehitiš po desni? No, pa smo spet tam, da pravila se pač ne kršijo,ne… —> no aja, sej motoristi tak al tak ne vozimo po predpisih – tak da prehitevanje po desni itak ni nč čudnega za motoriste, neeeeeeee?

Primer 3:

PROBLEM:

Ko se pogovarjam z nemotoristi vedno poslušam podobne izjave, kot je:

– Joooo, ti si nora, ti se boš ubila, veš kako je to nevarno, veš koliko jih umre, tu si bolj izpostavljen, kaki norci so motoristi, avto je zakon, avto te ščiti,… veš kake hitrosti so pri motorju???

SKLEP:

PA DEJTE NO PROSIM VAS? Gremo lepo po vrsti: nor je tisti ki nima poštimano v glavi in divja, ubiješ se lahko ko greš smeti pred hišo v kanto vržit in se kdo v tebe zabije, nevarna je tudi hoja po cesti, tudi kolesarjenje, umirajo tudi v avtu, bolj izpostavljen? –> ja ok oklepa od avta res da ni, samo a ni ravno tako smrtna pločevina ki se zarije v glavo človeka, ki je vozil avto? Kako jih morajo rezati ven! Tudi pri avtu so nore hitrosti in nori vozniki.

REŠITEV:

Potem takem moramo vsi prenehati hoditi, rolati, kolesariti, se voziti z avioni, rolkami, tekati… Vse ubija, le zakaj bi samo motorist bil potencialni kandidat za umret???? Sliši in statisično se res vidi porastek smrtnih žrtev med motoristi samo zato, KER JE LE TEH VEDNO VEČ in ne zato, ker bi iz leta v leto vedno več motoristov bilo krivih za to!

________________________________________________

Kakorkoli že (moja duša je olajšana, ker je bilo treba tole jasno in glasno povedat), … meni pa še vedno veselo zaigra srce ob temle noro dobrem komadu in ob seksi rohnenju mojega Virageca-vrageca. Ko bi le vsaj delček tega užitka, ki ti ga lahko nudi potepanje z motorjem, želeli okusiti tudi vsi nam neprijazni vozniki avtomobilov. :p Peace!

Published in: on 18 avgusta, 2008 at 5:00 dop  21 komentarjev  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/08/18/odnos-voznikov-avtomobilov-do-motoristov/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 komentarjevKomentiraj

 1. Kot človek, ki vozi motor (nimam pa se za motorista)…

  PRIMER 1: Preden sem naredil izpit za motor, na takšne stvari sploh nisem pomislil. Po mojem je pač tako, da velika večina ljudi ne pomisli, da ko si čistijo šipe zalivajo motorista za sabo. Dejansko, če posmisliš, je to ena od reči, ki niso samoumevne… Podobno kot sem bil včasih jezen na motoriste, ki so se vozili mimo mene, ko sem stal v koloni. No, še zdaj sem. Ampak jih razumem, ker je poleti v obleki in pod čelado kadar stojiš res svinjsko vroče… Poskušaj pogledati iz tega zornega kota…

  Je pa res – tudi mene včasih razjezi. Včasih se mi zdi pa smešno, ko me zalije…

  PRIMER 2: OK, če to naredi, je pač debil. Se pač dogaja. Bedak bo isto naredil avtomobilu, ki ga bo prehiteval…

  PRIMER 3: To gre pa tudi meni na živce. Za veliko večino (in tu dejansko mislim veliko večino) nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, je kriva prevelika hitrost. Ponavadi se vozniki motorjev obnašajo kot otroci, ki so dobili novo igračo, in brez opreme in kondicijo vozijo na meji svojih zmožnosti (in pogosto tudi čez). Ne zdi pa se mi fer, da se vse meče v isti koš…

 2. @Robi: no jaz pa vedno avtomatsko preverim če je kdo blizu zadaj (avto ali motor) in si šele potem šipe očistim, ker sem tudi v avtu kdaj jezna, če jih meni kdo fajn namoči. To sem vedno preverjala, tudi ko še nisem imela/vozila motorja.

 3. Odvisno je kako gledaš na situacijo, je Robi lepo napisal. Ne vidim neke povezave, da to leti na motoriste, le to, da si bila slučajno ti na motorju. In ker so takšne teme jara kača, se mi zdi kakršno koli dodajanje na žerjavico nepotrebno.

 4. @UrosG: to je res, ja – sam sem prepričana da je bil v mojem primeru prav pogled nazaj (in ko je videl da sem na motorju) povod za umivanje šipe, ker je bilo preveč očitno vse skupi. 😦

 5. Jaz pa vseeno ne bi bil tako prepričan, da je bilo namerno… Seveda se vedno najde kakšen cepec, pa vseeno – res ni možno, da bi bil slučaj?

 6. @Robi: ampak moja trma (že od rojstva trmarim do konca) pravi da je bilo namerno in vztraja naprej. Sej veš, če nisi videl/doživel ne veš. Škoda da ne vem kdo je bil notri, pa bi se lahko prepričali 😉

 7. ah, daj no Eva, zaradi tega pa ti res ni treba bentit. pa tudi jaz mislim, da te ni zanalašč pošprical. kar se mojih opažanj na cesti tiče, to je obnašanje voznikov do motoristov…moram priznat…uvidevni so…ali pa se vozim po krajih in cestah, ki ima kulturne navade. 🙂

 8. @M&M: svoboda govora (tipkanja) a, ne? Ja bentim in tut še bom če bo treba, ker se mi to non stop dogaja in ker imajo vsi vedno tulk za povedat proti motoristom, bom pa še jst kako čez voznike avtomobilov rekla. Itak pa objava ni bila samo glede špricanja, ampak na splošno o odnosu. Mah jebi ga, tak je in mi tak ne bomo nč spremenil. Pač povem pa lahk moje dogodivščine mnde tu, ha? Aja, kje se pa potem voziš, da imaš same tafajne na poti? Prosim izdaj skrivnost, da bom lahk kej lepga naslednjič napisala.

 9. Eva, seveda nisem mislila, da ne smeš svobodno pisat. Lej, sama nekako nimam stika z ljudmi, ki bi mi solili pamet kako nemogoči smo motoristi, take “srečam” le na kakšnem blogu ali forumu…ampak mene to ne prizadene, naj se duvajo, naj špukajo, naj se koljejo. zase vem da mi to ne pride več do živega. in vem da moram na cesti pazit na MILJON stvari, če hočem varno in brez kakšnega kreša pridit domov. ker me doma vedno čakajo. jebat ga,Eva, svakojakih je na cesti. tako med farerji v avtih kot na motorjih. skrivnostnih poti pa nimam :), kamor me odnese pot, sej veš. pa še nekaj je…kadar nisem taprave volje za motorina, se ne vsedem nanj, pa če je vreme še tako lepo. sem raje doma, ali pa sovoznica.

 10. @M&M: o ja – to pa tudi pr meni velja, da po vsaki sili ne grem na motor, ker mogoče ravno usoda zrihta slabo voljo pri posamezniku, da se pol ne vsedemo na bajk 🙂

 11. Jaz se pa z Evo marsikje strinjam. Sem sam motorist, no čoperja sem prodal 2 leti nazaj, in lahko rečem, da se nekateri vozniki obnašajo kot debili. Se mi je že zgodilo, da so me s ceste skoraj zrinal med prehitevanjem in pol se je ded v avtu smejal. Itak, da sem šel za njim in pol ne bom naprej povedal, kaj je blo z njim,…. no, pol ko je bila kolona na cesti sem jih spet poslušal z ostalimi motoristi, češ, kaj imamo pa mi mimo za vozit, če lahko oni lepo čakajo v koloni z avti!! Halooo!! Point motorja je sigurno večja manevrirnost ter mobilnost v nepremični koloni ali pa v mestu.
  So pa nekateri spoštljivi do motoristov. Poznam pa veliiiiiko kretenoidov, ki jim je dal v roke motor sam satan. Ne vem, kako ti pridejo do motorja, saj je njihova vozniška kultura na psu.

 12. No, js sem pa ena tistih, ki ima v celotni familiji same motoriste, sama pa nad njimi nisem navdušena. To pa ne pomeni, da do motoristov na cesti nisem uvidevna. Ati me je kmalu naučil :D, da se naj z avtom na cesti motoristu umaknem bolj na rob, da me lažje prehiti. In to počnem. In marsikdo (od motoristov) se mi zahvali z dvigom roke na cesti.
  Pač nekateri motoristi imajo poštimano v glavi, drugi pa ne. Podobno lahko rečemo za voznike avtomobilov.

  Nekateri s(m)o do drugih prevoznih sredstev na cesti strpni, drugi spet niso.
  Eva, ti pa kr benti, saj je navsezadnje to TVOJ blog. 😉

 13. @Črt: Hvala hvala hvala! 🙂 Se podišem pod tvoj celotni komentar 😉
  @FreyaKali: to mi delaj 😉 Go Barbi, Go Barbi 😀

 14. Jaz bom pa tako rekel. Krivično je vse voznike avtomobilov metat v isti koš ali pa vse motoriste metat v isti koš. Se pa na žalost povsod najdejo norci. Žal jih je v Sloveniji občutno preveč. Tako enih, kot drugih. Zato pa imamo toliko mrtvih. Ker smo netolerantni drug do drugega, ker se na cesti izživljamo, ker se nam vedno nekaj mudi… Skratka ni uredu!!!!!

 15. @popotnik: pravilno in pravično napisano mnenje. Bravo! vsepovsod so bli, so in bodo norci,… in upam da se bo stanje kej popravilo 😦

 16. Na določene stvari začneš tuhtati, ko postaneš motorist. Sicer sem voznik quada, večinoma na kros progi, ampak še vseeno prisoten tudi na asfaltu.

  In šele po nakupu le tega sem opazil določene stvari. Če vozim pred motorjem se VEDNO postavim skrajno levo in omogočim varno prehitevanje, prej tega sploh opazil nisem.

  Ampak zdaj glavni del komentarja. Zjutraj sem prebral post in se nato odpravil z quadom na kavo in krajši opravek v bližnje naselje. Peljal sem se mimo avtopralnice, kjer dela prijatelj in ga vedno pozdravim. Pred menoj je iz pralnice zapeljal na frišno opran bel Lexus. Lep ko Marija, ti rečem. In kaj se zgodi po kratki vožnji za njim? Čistilo pomešano z vodo se je začelo dolgočasiti in zapustilo špranji, ki so namenjeni pranju prednjih stekel.

  Glede na to, da je bil avto 3 minute iz avtopralnice, resnično dvomim, da so bile potrebne čiščenja. Tekočino sem kljub očalam fasal direktno v desno oko in bil do naslednjega odcepa, kjer sem se lahko očistil, prisiljen voziti z priprtim/zaprtim očesom.

  Ampak nekoč se srečava na makadamu… takrat bosta vlogi obrnjeni…

 17. @Cyb3r: super da se to ne dogaja samo meni, ker sem že mislala da sem edina in da delam iz muhe slona. No, sej ne da želim da te je zalil,… ampak da ne bodo pisali ka pizdim brezveze. Hvala 🙂

 18. Hvala teb, k si napisala tak post. Zihr ga je tipo prebral in si potem mene izbral za žrtev. 😉

 19. @Cyb3r: lol

 20. problem1:
  ne vozis za avtom ampak ga prehitiš!!!
  se mi je sicer že isto zgodilo ampak po par brcah v vrata avta ki me je zalil sem verjetno voznika odvrnil od tega da bi to še počel!
  problem 2:
  prehitevaš tako da si že mimo njega preden te sploh opazi. zaradi varnosti prehitevaš kar se da daleč stran od avta.
  problem3:
  o motorjih ne debatiraš z nemotoristi!

  motorji so narejeni zato da so okretni in hitri, bolj kot se hitrostno spuščaš na nivo avtomobilov, bolj reskiraš da te bedak opazi in začne provocirat!

  pa še veliko lepih kilometrov!

 21. @pervy: hvala 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: