Pa ne mi tega delat ! ! !

babynikotin1

Na svetu ni bolj sebičnega, gnusnega, naodgovornega, ogabnega, egoističnega, škodljivega dejanja kot kajenje med nosečnostjo. Itak do konca preziram že samo kajenje nasploh, ogrožanje drugih ki zaradi kadilcev kadijo pasivno še toliko bolj, ko pa zagledam žensko z nosečniškim trebuhom kako si vtika čik za čikom v svoj g….c (ne morm drugač napisat) pa se pri meni vse konča. V takem primeru pa bi lahk šla do nje in ji tist čik porinla … Kak je lahk nekdo tak egoističen in da tudi za 9 mesecev ne more nehat zastrupljat svojega telesa, predvsem pa telesa še nerojenega, nedolžnega, nič krivega, nemočnega otroka!!! Za znoret. Že sam zarad okolice ne bi imela jajc da si v času nosečnosti takoj ko pridem ven prižgem čik. Najbolj neokusno in odvratno zgleda če se sprehodiš okoli porodnišnice pa se tam potikajo nosečnice s cigareti v ustih,… ali pa zdej rečmo takoj ko je konec šole za starše si že oba histerično rineta čike v uste zunaj. Pa jst to ne morem verjet no!!! Mali dojenček ki uživa idealne pogoje topline, mehkobe, miru, tišine in “varnega maminega” zavetja,… se že duši z nikotinom. Jst bi to z zakonom prepovedala. Tako kot so prepovedali zastrupljanje nekadilcev po gostilnah,… tako bi morali sprejeti zakon o prepovedi kajenja v nosečnosti.

babynikotin2

Ok, zastrupli se ti sam kulk hočeš, a ko se gre za življenje drugega pa ne moreš ti odločati! Kot da ni že dovolj spontanih splavov, pa izvenmaterničnih nosečnosti, pa drugi raznih napak v razvoju ploda, pa rizičnih nosečnosti, pa sploh da ne govorimo o neplodnosti. Neeee, ni še dovolj, ne? Dejmo našega malega revčka (ki še ni zmožen izbirati kaj bo počel, želel, …) že od dneva spočetja zabasati z nikotinom. To ni pošteno! Ja potem pa se oglasijo z idejo: “sej otrok je moj, lahk delam z njim kar hočem”… Ja lepo prosim kaj bo taka mama delala z njim šele po rojstvu, če že zdej tako razmišlja.

No sej sicer pa tak boljš da ne začnem teme – kajenje v družini, ko včasih vidiš ob 6h zjutraj kak avto zakajen do konca, ker spredaj oba tastara zasvojenca pušita ko nora, zadaj pa uboga revčka dva otroka še v otroških avto sedežih, ko morata namesto zajtrka vdihavati to sranje. Eh, svet je nor! Ravno zaradi tega sem imela pokvarjeno tudi zadnje silvestrovanje, ker sama nisem toliko “nesramna” da bi ljudem prepovedala kaditi,… a če bi sama kadila bi definitivno hodila ven kadit, če bi bila v družbi nosečnica. Še vprašal ni nihče če imamo kej proti!!! Tako pa sem komaj čakala da smo šli domov 😦 Čiki so se prižigali en za drugim !!! Mi je že ob vstopu v bajto slabo ratal in mi je vso veselje do praznovanja dol padl (in še danes imam slabo vest, kako sranje je mogu najin Anže takrat kar lep čas “dihat” )  😦  😦  😦

babynikotin3

Ja in zdej se bodo oglasili takšni in njim podobni: ” ja ja, moj dedi je cel življenje kadil pa je dožvel 90 let brez bolezni” al pa: “jaaa dej nehi pretiravat kolegica je celo nosečnost in pol skos kadila pa je mali čil in zdrav”… Ja ok so pač imeli srečo,… sam dejmo si priznat hudiča da CIGARETI ŠKODIJO ! ! !

Eh, grem raj na en dolgi pomladni sprehod – se pošteno razmigat na sveži zrak – vse za dobro najinega otroka!

Vseeno pa bom za potrditev mojega zgornjega izliva besa navedla še nekaj dokazanih študij o škodljivosti kajenja:

(če mi kdo mogoče še vedno ne verjame)

————————————————–

Kajenje med nosečnostjo lahko izzove zunajmaternično nosečnost, povzroči zastoj rasti ploda, otroci mater kadilk pa imajo pogosto tudi nižjo porodno težo. Če se niste zmogli odreči cigareti že prej in le zase, potem je nosečnost idealen trenutek za opustitev te razvade.

Nizozemski znanstveniki so ugotovili, da imajo novorojenčki mater, ki so v nosečnosti kadile, v prvih mesecih življenja povišan krvni tlak.

Materino kajenje je otroku škodljivo v nosečnosti in po rojstvu, če sama kadi ali pa je le pasivna kadilka. Učinki so zelo podobni in so redko izolirani. Če mati nadaljuje s kajenjem tudi po porodu, so otroci še naprej izpostavljeni nikotinu in sicer preko materinega mleka in pasivno z vdihavanjem s tobačnim dimom onesnaženega zraka.

Vpliv kajenja oz. nikotina se kaže že v moteni rasti v maternici, po prekinitvi popkovnice, ko dojenček kadilke ne dobiva več materinega nikotina, pa se pri njem postopoma razvijejo znaki abstinence. Dojenček postane nemiren, razdražljiv, slabo sesa in pogosto bruha. Pozneje se vplivi cigaretnega dima kažejo kot pogostejše obolevanje spodnjih dihal (pljučnica, bronhitis) in srednjega ušesa, lahko pa se pojavi tudi trajno slabše delovanje pljuč.

Nikotin se hitro in obilno izloča v materino mleko, njegova koncentracija v mleku je podobna koncentraciji v krvi. Nivo nikotina v materini krvi je odvisen od števila pokajenih cigaret, od števila in globine vdihov, deloma od vrste cigaret in filtra, zelo pomemben pa je tudi čas od zadnje pokajene cigarete.

Kadilke veliko prej odstavijo dojenčka od prsi, ker jim mleko presahne zaradi predčasnega upada hormona prolaktina, med “osumljence”, ki bi lahko bili vzrok za nenadno nepričakovano smrt dojenčka v zibki, o kateri se v zadnjem času veliko govori in piše, pa so poleg trebušne lege med spanjem uvrstili tudi dojenčkovo pasivno kajenje. To pomeni, da dojenčki potrebujejo dodatno skrb za čisto in zdravo okolje, kar smo jim odrasli dolžni zagotoviti.

Če si ena izmed tistih, ki med nosečnostjo kadijo, je mogoče, da bo tvoj otrok hiperaktiven. Cigaretni dim vsebuje mnogo strupenih substanc, a študije so pokazale, da je ta hiperaktivnost povzročena s strani karbonovega monoksida, ki se nabira v otrokovem krvnem obtoku. To zmanjša količino kisika, ki doseže otroka in lahko povzroči veliko težav v razvoju.

Študije so pokazale, da otroci, katerih matere so kadile med nosečnostjo, veliko bolj počasi berejo, se slabše spopadajo z matematiko, retoriko in jeziki. Inteligenčni nivoji niso tako razviti kot pri normalnih otrocih.

Če mati kadi med nosečnostjo, je velika verjetnost, da bodo imeli taki otroci težavo s poslušanjem in sledenjem navodilom, kar je pa seveda ključnega pomena za dobre uspehe v šoli. Bolj ko kadiš med nosečnostjo, težje je za tvojega otroka se skoncentrirati kasneje, ko se rodi in malo odraste.

Nikotin v cigaretih uničuje možganske celice. Debelina možganskega korteksa se znatno zmanjša, nevroni so manjši in možgani sami tehtajo manj pri tistih otrocih, katerih matere so med nosečnostjo kadile. Zaradi tega možgani veliko težje pošiljajo informacije v druge dele telesa.

Če so otroci izpostavljeni prenatalnemu cigaretnemu dimu, je velika verjetnost, da bodo imeli kasneje vedenjske težave. Nekatere od teh so bojazen, vedenjske motnje, neposlušnost in konflikti z drugimi ljudmi.

Ne samo, da se te težave pojavijo po porodu, ko je otrok že rojen, lahko se pojavijo tudi komplikacije pri rojstvu. Ženske, ki kadijo med nosečnostjo, so veliko bolj nagnjene k temu, da bodo prezgodaj rodile ali rodile nedonošenega otroka ali celo mrtvega otroka. Stopnja mrtvosti v teh primerih je precej visoka.

Veliko žensk se v današnjem času zaveda, kako nevarno je kajenje za otroka med nosečnostjo.Leta 1987 je med nosečnostjo kadilo okoli 19% žensk, leta 1995 pa 14% žensk, to pomeni, da se je številka že zmanjšala za 5%, seveda pa bi morala biti ta številka 0%.

Kot lahko sama vidiš, ima kajenje med nosečnostjo veliko slabih stranskih učinkov za tvojega otroka in lahko povzroči zaplete med nosečnostjo in porodom, astmo, hiperaktivnost, nižji inteligenčni kvocient, pomankanje zmožnosti koncentracije in pozornosti, motnje pri učenju in še veliko ostalih težav. Če si noseča ali poskusaš zanositi, ne bi smela kaditi. Takoj ko boš nehala kaditi, boš začela izboljševati zdravje svojega otroka.

Advertisements
Published in: on marec 18, 2009 at 11:37 dop  20 komentarjev  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2009/03/18/pa-ne-mi-tega-delat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 komentarjevKomentiraj

 1. Se strinjam s tabo. Moja mami je strastno kadila skoraj 40 let, a ni niti ene cigarete prižgala, ko je bila noseča. Pred 3 leti je nehala kadit in smo vsi ful ponosni na njo, ker nas je vse motilo njeno kajenje. Saj, ko sem živela doma, sem bila tudi sama že ful navajena tistega vonja po cigaretih (ker postaneš še ti pasivni kadilec v takem okolju)… ko sem se pa odselila in hodila na obiske k njima, me je začel pa ful motit.

 2. Se zelo strinjam z napisanim 🙂 .

 3. @Daša: ja sej! Vsaj tak. Kadi če hoče, sam ko je nosečnost pa vsaj 9 mesecev fertik!

  @mikimiska: verjamem in hvala 😀 (ena več 😀 )

 4. Se totalno strinjam s tabo. Sem pa nekje prebrala (ne vem kje in niti ne vem, če to 100% drži), ampak baje za tiste strastne kadilke ni fajn, da kr nehajo takrat kadit…ker so one v šoku in tudi malo bitjece v telesu. Baje se priporoča, da se postopno zmanjšuje oz. zmanjša na minimum.

  Sama pa podpiram tebe in ne bom mela s tem problemom, ker nikoli še poskusila nisem 😉

 5. Eva…to morš VSEM povedat!!! Ker ženske se tega ne zavedajo. In se jaz slabo počutim, ko vidim kadit kakšno mamico ob otroku. Nosečnice, ki kadijo….no mislim, da mi tega ni treba komentirat. Razumem, da ne moreš v enem dnevu nehat (ko ugotoviš, da si noseč), a zakaj bi sploh začel????

 6. @Spelabogataj & Machkica: no sej vidim da nas je kr neki z enakim mnenjem. Me veseli. Čim več takih!!!

 7. Žal ja, vidiš nemalo nosečnic ali pa mamic z nekajmesečnimi bejbki s čikom. Tko je, za vse skor rabiš dovoljenje al pa izpit, za met otroka pa …

 8. @mami: dobrodošla na blogu in ja res je, za vse veliko bolj nepomembne stvari rabiš potrdila, dovoljenja,… ko pa se gre za novo nedolžno bitje pa… 😦

 9. Tudi meni je kajenje kr neki!

  Žal je to huda zasvojenost, zelo spoštujem kadilce, ki zmorejo nehati.

  Spomnim se sodelavke, ki je imela podaljšan porodniški dopust – ker je dojenček imel bronhitise – toda mati je stalno kadila!

  V tistih časih sem jaz delal v bolnišnici, čajno kuhinjo smo imeli sredi oddelka in vsaj pol sodelavcev – zdravstvenih delavcev je kadilo – sredi otroškega oddelka!!! V čajni kuhinji pač!!! In ta kuhinja ni imela drugega okna kot tisto, ki se je odpiralo v otroško kopalnico!!!!

  In v tistih časih, osemdeseta leta, sploh ni bilo čudno, če so ljudje kadili v avli Kliničnega centra!

  Ko to pomislim, vidim, da se je kultura v zvezi s kajenjem na srečo precej dvignila!

  Žal mi je, da je toliko ljudi zasvojenih. Posebej mi je žal za tiste, ki morajo vdihavati zrak, ki jim ga onesnažijo drugi.

  Vse dobro! 🙂

 10. Zdaj si pa ti na drugem svetu 😉

  http://www.drugisvet.com/in-blog-veritas/nosecnice_kadijo.html

 11. Cit. : Na svetu ni bolj sebičnega, gnusnega, naodgovornega, ogabnega, egoističnega, škodljivega dejanja kot kajenje med nosečnostjo.”
  Ali res ? Ali niso na primer Frizlova dejanja bolj ogabna, itd ?
  Ne bit taki mini diktatorji . Iz mini zrastejo maksi . Tud Hitler je bil izredno proti kajenju . Heil .

 12. Ja, sem za to, da se ljudem strogo prepove kaditi v prisotnosti otrok, sploh pa dojenckov.

  Pa se ena stvar – ce so prepovedali govorjenje po mobitelu med voznjo, bi morali zelo, zelo, ZELO strogo kaznovati kajenje v avtomobilu v pristnosti otrok. Ko pa vidim tako zakajen avto in zadaj na zicu malega otrocka, kako vdihava tisto meglo me prime, da bi avto ustavila in izvlekla dete na cisti zrak. To velja tudi za zivali … kaj bi rekli psi in macki in pticki, s stokrat mocnejsim cutilom vonja, ko bi lahko govorili… ko jih gospodarji zakajajo po avtih ali doma).

 13. @ana od srca: ja včasih je blo stanje res še bolj obupno. Poslušam starejše sodelavce ko razlagajo kako so sodelavci po pisarnah včasih kadili po tri čike naenkrat in da če kdo ni kadil si ni mogel nič,… in je seveda avtomatsko zraven vlekel to sranje v pljuča.

  @Daša: hvala 😀

  @lambda: ne bom se spuščala v nagnusne posameznike, ampak sem ta nikotinski problem predstavlja kot splošno zlo v tej objavi. Fritzl pa je itak pošast svojega razreda in bi ga mogl obravnavat extra. Pač pišem o kajenju in ne o spolnem nasilju. O tem pa mogoče kdaj drugič.

  @Zuzzu: ja se strinjam – in ja – da za živali velja popolnoma enako, ker one prav tako ne morejo odločati in povedat da jih moti 😦

 14. Živjo!

  Še enkrat sem tu!

  Tukaj sem pisala o tem danes, komentarji spodaj veliko povejo, mislila sem, da se ljudje držijo zakona!!??
  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=82186

  In zelo mi je žal, ker je naša psička prišla v roke kadilke … Ima druge pogoje boljše, prostor, toda …

  Vse dobro! 🙂

 15. @ana od srca: ja mislim da vojna med kadilci in nekadilci žal nikoli ne bo končana. Seveda pa me ne narobe razumet, ker poznam veliko uvidevnih kadilcev,… tako da niso vsi tako nesramni, žal večina pa še vedno 😦

 16. Se ne bi mogla bolj strinjat. Nagnusno, res! Js sem mela v porodnišnici cimro, ki je tiste štiri dni v P. hodila ven, v mraz, v tisti bogi bolnišnični pižami kadit, tamalega pa samega v sobi pustila. No, sej sem bla js tam, ampak vseeno… ogabno! In seveda je kadila tudi med nosečnostjo… 😦

 17. @Tanja: ka si ja nor. Kok lahk ej. Žalostno 😦

 18. Ej, če ti na ZPIZ-u, zagusti lahk začneš s predavanji na osnovnih šolah 🙂
  Vsa stvar je res jeba, sam Evč, če te neb poznal bi se te pa po načinu pisanja kr mal ustrašu (manj sovraštva več ljubezni), za vse ostalo pa SHIT HAPPENS, ALL THE TIME.

 19. @ALYbaby: oooj, kako kaj? Se bomo pred mojim potovanjem v Rim še kej vidl? Ja jebat ga,… sej veš jst pa nikotin,… (prikliže zver iz mene) :p Za ZPIZ pa ni za bat. (mi je prevc fajn tam 🙂 )

 20. […] da ima Eva veliko za povedat preko kadilce, se tudi precej strinjam z njo. Vendar se mi zdijo takšni […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: