Joj, to nadležno smrčanje!!!

Ne zaželiva si več “lahko noč” ko greva zvečer spat, ampak predvsem “tiho noč”, ki pa jih zadnje čase žal kar ni in ni več sploh. Včasih je bil razlog – vzrok za zelo občasno smrčanje prehlad ali tu pa tam po kakšni fešti, zadnje čase pa se dogaja popolnoma vsako noč. 😦

620naslovnica5

(vir)

Dolgo sem razmišljala ali objavit tole na mojem blogu ali ne. Ali je preveč osebno, ali bo užaljen, ali ni fer, ali je krivično,… ampak po današnjem rafalu brutalnega smrčanja sem šla takoj za tipkovnico. To ni nobena sramota, to je PROBLEM!!! Ja, ura je 3 zjutraj, ležim na kavču v dnevni sobi in ker mi je že rahlo neudoben za spanje (beri: kavč postaja preozek) ne morem spati, smrčanje slišim že do dnevne sobe in tako sem se odločila da malo prebrskam po netu kako in kaj glede smrčanja. In prebrati se je dalo zelo veliko zanimivega,… zgleda je to kar velik problem večine 😦 žal. Ne želim nikogar žalit ali pa obsojat, ker vem da ni namerno a tudi sama nisem kriva da sem vsako noč (zadnje čase) žrtev tega (zato bi se rada razpisala in morda med vašimi komentarji dobila še kakšen pameten nasvet – rešitev za mirne noči v prihodnje). Sej mi reče da ga naj ruknem in da bo šel on na kavč v dnevno spet, sam kaj ko imam slabo vest, glede na to da hodi v službo in mora zgodaj vstat, jaz pa lahko izgubljen spanec nadomestim dopoldan zdaj ko sem doma. Skrbi pa me, kako bo to čez dober mesec, ko spanja že tako ali tako ne bo veliko, potem pa še tiste sladke minute ko bi lahko spala, zaradi smrčanja ne bom mogla 😦 Pa sej se mi bo ja zmešalo??? Me je kar malo strah 😦 Torej prijatelji, znanci, bralci, … prosim napišite vse kar ste kdajkoli slišali, da pomaga da se to smrčanje konča?!

photos(vir)

Poskusila sva že:

– z nosnimi obliži DihajLažje (ne pomagajajo niti pod razno),  😦  😦   😦

– spray za grlo Smrčin (ne pomaga niti pod razno),  😦   😦   😦

– kapljice za osvežitev vzglavja (ne pomaga niti pod razno), 😦  😦  😦

– menjavanje položajev med spanjem – hrbet, bok, trebuh (ne pomaga niti pod razno), 😦  😦  😦

-brcanje, zibanje, cmokanje, rukanje, (ne pomaga niti pod razno), 😦  😦  😦

– ušesnimi zamaški – štoflci (ne pomaga niti pod razno). 😦  😦  😦

– poslušanjem glasbe s slušalkami (ne pomaaga niti pod razno)  😦  😦  😦

fghjgtresdfvfc(vir)

Pa veliko sem slišala takšnih in drugačnih idej, da je to tak al tak samo zdej ko sem noseča in vse bolj slišim. Ampak ni res, ker dejansko še zaspim ne, ko se arije že začnejo. Ni to, da bi slabo ali nemirno spala. To se začne že v štartu.

Čudim se, da se človek (ki smrči) med tako močnim smrčanjem ne zbudi zaradi lastnega hrupa? Pa svaka čast tistim, ki lahko spijo ob tako močni vokalni spremljavi partnerja. To se nikakor ne moreš navaditi ?????!!!!!

sndfsdw(vir)

Res je hudo, ker se zvečer prav bojim noči, kaj mi bo prinesla? 😦  Pomagajte, “kakršnkoli” nasvet je dobrodošel, ker res ne bi rada kupila ekstra postelje in spala ločeno 😦

————————————————–

Ste mogoče ena/eden izmed 300.000 Slovenk/Slovencev, ki preživlja noči brez spanja zaradi smrčanja vašega partnerja/partnerke? Že izgubljate potrpljenje in razmišljate o ločenih spalnicah? Ne obupavajte! Čeprav se nočno brenčanje in žaganje zdi neobvladljivo, pa sodobna medicina danes že pozna načine za njegovo utišanje.

Kaj je smrčanje?
Smrčanje je glasno dihanje, ki se pojavi med spanjem. Dobro znani zvoki so posledica nihanja tkiv v žrelu, zlasti mehkega neba in jezička, ki se pri dihanju med spanjem pomikata sem in tja.

Vzroki smrčanja
Smrčanje lahko povzroči zamašen nos zaradi alergij, polipov, okužb obnosnih votlin, oteklosti sluznice zaradi prehladov in gripe, upognjenost nosnega pretina ali spremembe v velikosti in obliki tistih delov žrela, ki povzročajo smrčanje. Torej k smrčanju dodatno prispeva vse, kar oži žrelni prehod in zmoti pretok zraka: povečani mandlji, dolg jeziček, otekel jezik in odvečno tkivo v gubah oz. robovih mehkega neba.

Kdo smrči?
Smrčanje je približno desetkrat pogostejše med moškimi kot ženskami. Deloma je vzrok temu bolj izraženo kopičenje odvečnega tkiva v žrelu pri moških, ki z leti postane ohlapnejše ter nalaganje maščevja v predelu ramen, vratu in trebuha, pod vplivom njihovih spolnih hormonov. So pa na splošno smrčanju bolj izpostavljeni debeli ljudje, kadilci, ljudje, ki uživajo večje količine alkohola ter zdravil, kot so uspavalne tablete ali mišični relaksanti. Povedati pa je treba, da neredko ta problem pesti tudi športnike z dobro kondicijo, otroke z povečanimi mandlji in polipi v nosu ter nosečnice z preeklampsijo.

Utišajte smrčanje
Ustrezno zdravljenje lahko smrčečega partnerja vrne iz pregnanstva v skupno spalnico. Kdor smrči, vendar nima nočne apneje (odsotnost dihanja), si lahko najprej skuša pomagati z nekaterimi načini za samopomoč. Če to ne zaleže, se velja pogovoriti z zdravnikom o drugih možnostih, npr.: o operaciji.

Načini za samopomoč:

 • če ste pretežki, shujšajte in bodite redno telesno aktivni,
 • vzravnajte vrat med spanjem, tako da spite, če se le da, na ravni vzmetnici,
 • poskusite spati na boku, ne na hrbtu,
 • izogibajte se zdravilom, ki med spanjem sproščajo mišičje (uspavalne tablete, mišični relaksanti),
 • prenehajte kaditi ter se izogibajte pitju alkohola vsaj štiri ure in obilni hrani vsaj tri ure pred spanjem,
 • proti zamašenosti nosu si lahko pomagate s kapljicami za nos (le 3 do 4 dni zapored) ali s kapljicami fiziološke raztopine (lahko uporabljate neomejeno dolgo),
 • uporabite poseben obliž (najdete v lekarnah), ki razširi nosnice in omogoča, da pride v telo več zraka.

Operacije
Kirurški posegi pridejo v poštev, če se zgoraj opisani načini izkažejo za neuspešne.

Glede na vzrok smrčanja, se lahko opravijo operacije nosu (odstranitev polipov, uravnavanje zvitega nosnega pretina), lahko da gre za odstranitev mandljev ali še dodatno za odstranitev odvečnega tkiva jezička in mehkega neba ter za napenjanje ostalega tkiva (uvulopalatofaringoplastika). V zadnjem času izredno uspešno izvajajo lasersko uvulopalatoplastiko (lasersko odstranijo odvečno tkivo mehkega neba in jezička), ki naj bi smrčanje odpravila v več kot 90 odstotkih.

Sklep: Je lahko smrčanje nevarno? Odgovor je pritrdilen, tako s socialnega vidika, kjer smrčač lahko predstavlja predmet posmeha ali celo osovraženosti od okolice, zlasti pa tudi iz medicinskega vidika, saj moti vzorec spanja in nas prikrajša za počitek, dolgoročno pa lahko povzroči resne zdravstvene probleme (npr.: nočna apneja, visok krvni tlak, srčni infarkt,…). (Vir)

Pa še malo za smeh:


Advertisements
Published in: on marec 23, 2009 at 1:34 dop  42 komentarjev  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2009/03/23/joj-to-nadlezno-smrcanje/trackback/

RSS feed for comments on this post.

42 komentarjevKomentiraj

 1. V starih časih so bili mnogi pari bolj pametni in niso za vsako ceno vztrajali pri zakonski postelji, četudi so se imeli radi. Vsak je imel svojo spalnico. Ko sta želela biti skupaj, sta se pač malo bolj stisnila. 🙂

 2. Znanec je šeu na operacijo, ker je bojda bilo povezano s sinusi in nasploh s kakovostjo pretoka zraka…zdej spi bolš in pa ne smrči…jst vsak večer slišim tipa iz sosednjega stanovanja in ne morem zaspat (mp3, blazina čez glavo, svašta …), po drugi strani pa bojda jst tud kdaj zategnem in dobim šus u glavo da neham 🙂 … menda v tujini to že rešujejo operacijsko …če kdaj ne smrči ponovta zadeve, ki jih je počel tisti večer ….jeba….verjamem….

 3. Moj tudi smrči … a povem ti, da me sploh ne moti. In veš, zakaj? Ker sem že zdavnaj ugotovila, da to pomeni, da je – živ!!! In če kdaj zastane dihanje, jaz sem pa še budna (včasih pozno v noč berem zraven), ga pa butnem, da spet slišim dihanje!!!

  Morda se sliši kot hec, a ni.

  Morda ti lahko pomaga pozitivno gledanje! 🙂

 4. če ne moreš spati, ga pa zbudi in bosta skupaj bedela!
  saj veš “skupaj v dobrem in slabem”.

 5. no, sam da ti plugerji ne pomagajo je pa zanimivo …men v študentu so 🙂

 6. Eno stvar zamerim tejle objavi. Na vseh slikah smrči tip in ženska bedi. Mislim, da tudi ženske znajo dreto vlečt in to pošteno.

  Če rabiš sliko babica smrči

  Edina rešitev pa je res operacija, žal.

 7. o boga reva, hvala bogu, da s svojim tipom nimam takih težav. sem jih pa mela, ko smo živeli familija še v bloku, v manjšem stanovanju, in sta foter in mama imela ponoč odprta vrata spalnice – js ne vem kk lahk moja mama spi ko top zravn mojga fotra, ki smrči kot ropota pokvarjen traktor… js dostikrat nism mogla spat v stanovanju, pa sm bla dve sobi stran!!
  js sama zase vem, da kdaj malo zasmrčim, ampak se ponavadi sama zbudim od “hrupa”, ponavadi, ko imam zamašen nos.
  ti pa verjamem, da so vse te plačljive metode iz lekarne pomagaj-si-sam res neuspešne. a je že probal spat brez vzglavnika? drgač je pa res najboljše, da jo mahne k specialistu, sej to so take dokaj rutinske operacije, vse lasersko… da ne bo nepotrebnih trenj in prepirčkov na račun neprespanih noči.

 8. @Agapetos: ja včasih so bili pa drugi cajti 😀

  @AndrejK: ooo, pol si pa ti tut kr bogi, ker ta more bit pa res zlo glasn, da cez stene prebije 😀 Ne, plugerji pr men ne pomagajo 😦

  @ana od srca: no ravno to je bil včeraj moj namen (in to prvič da sem se to odločila) da se sprijaznim in da poskusim ta zvok sprejet in spat,… pa ti povem da po eni uri poslušanja in premetavanja ni šlo več in sem že kovter in povšter vlekla v dnevno sobo. Enostavno ne morem, ta sound me tako znervira da ne morem biti zraven 😦 Vse čestitke pa seveda tebi, da tako razmišljaš!!!

  @Irena: ja sej ga zbudim, sam kaj ko že po eni minuti zaspi nazaj. Sicer pa on mora vstat ker gre v službo in ga ne morm budit sam zato da bo tudi on bedel. Tulk žleht pa nisem.

  @UrosG: v mojem primeru pač smrči moški in me moti izključno moško smrčanje. (ker zaenkrat nimam ženske v postelji) 😉 Če pa jst smrčim in če ga to moti bo pa že Grega povedal. Pišem o stvareh ki jih doživljam sama (ker spim z moškim v postelji) verjamem pa da tudi ženske smrčijo ja. Sej smo vsi samo ljudje ne.

  @v: ja tudi sama sem se večkrat vprašala kako lahko mami spi,… pa je rekla da se vsega navadiš. Ampak jst ne vem če bi se lahk kdaj tega navadla. Fora je da celih 10 let ni blo problema s tem,… zadnje čase pa vedno bolj 😦

 9. Drugi svet: http://www.drugisvet.com/in-blog-veritas/nadlezno_smrcanje.html

 10. Eva, edina pomoč je dober seks, potem je mogoče spati ob smrčečem tudi do jutra… skoraj:) sicer pa nikakor. To je res problem, če se to dogaja noč za nočjo. Je pa preverjeno, če shujša in pred spanjem ni veliko hrane in pijače, je smrčanja precej manj.
  Slabo spanje noč za nočjo se seveda pozna čez dan in si ves zbit in čuden. Če je le mogoče, poskusita pri zdravniku. To mora biti veliko olajšanje, kar si tudi sama želim, vendar sem trenutno v podobni situaciji kot ti.

 11. Pomaga tud, da poskušaš zaspati prej, ali pa vsaj istočasno kot on. Meni pomaga, v kombinaciji s štoflci, seveda.

 12. Bogi Grega bo mogu na dieto 🙂

 13. Tud sama imam takšne težave, jaz se pa bolj sekiram poleti saj se mi zdi da se sliši do sosedov. Da me včas zbudi,ko smrči ga ruknem pa se že avtomatsko obrne pa pomaga.Tud slišala sem za operacijo. Pravi tud da sama včas smrčim. Pa vem da je res, ker me včas zbudi. Upam, da bo manj naporno, ko bo porod za teboj saj boš ti tud bolje spala.

 14. @Okroglo: dober seks vsak večer v osmem mesecu nosečnosti? Recept prosim 😀

  @Ušatka: ja včasih grem prej pa je ok,… sam ko se enkrat zbudim je fertik 😦 Sicer pa sej pravim to se zdej dogaja bolj pogosto, prej je bil mir dolgaa leta.

  @AndrejK: pravjo da je to ena izmed možnih rešitev ja. Boma šla po porodu kr oba na dieto pa bo 😀

  @mineštra: ja bomo vidl kok bo pol res ja! 😀

 15. off topic: prpel nam sharka nazaj v CE 🙂

 16. @AndrejK: sej sem ga šele odpeljala zdle :p ( pride v sredo za mal dopoldan pol pa v petek za čez vikend 😀 )

 17. Ammm ja…ne tako dolgo nazaj sem nekje bral, da se da neke vaje delat, da okrepiš tkivo v grlu in žrelu, da ne oz. manj smrčiš. Mogoče bi bilo pred kako operacijo bolje to prej poizkusit. Žal pa ne vem kje sem zasledil, bo treba googla vprašat.

  Da ne bo kdo reke,l da ženske ne smrčijo; jaz se spomnim, ko sem včasih spal za vikende pri dedatu in babi in se je babi čez steno slišalo kako žaga. Pa pravi, da sama sebe dostikrat zbudi, ko tako močno potegne. Na račun njenega smrčanja spita deda in babi v ločenih sobah od kar pomnim.

  Imam pa jaz isti problem kot ti easyriderka, ampak na srečo samo poleti na morju, ko moram z 10 let mlajšim bratom spat skupaj v eni sobi. Mali tako smrči, da jaz ponavadi kmalu popokam odejo in vzglavnik ter grem na kavč, ker preprosto ne morem zaspat. Da bi pa jaz prej zaspal kot mali pa ne pride v poštev. Da zaspim rabim najmanj pol ure predhodnega premetavanja po postelji, mali se pa uleže in že spi 😀

 18. Jaz sem šel na operacijo. Mislim da je zelo pomagalo. Sicer se še zgodi da smrčim ampak veliko bolj nežno.

  Mi ni žal.

 19. Ta recept bi tud jaz rada slišala.Saj mi ni nikol pasal med nosečnostjo.

 20. @kr`en: no to je pr nama isto. Jst se premetavam on pa duma dol in že spi 😀

  @Wega: no, pa se je javil prvi operiranec. 😀 Kolk dolgo traja operacija? Okrevanje? Bolečine? …

  @Mineštra: 😆

 21. Operacija pol uce. Je pa bilo tako, da sem bil blazno motiviran in mi ni bilo težko. Vse skup je še najbolj podobno operaciji mandeljev. Nekaj dni je še bolelo pri požiranju ampak se je dalo zdržat (s svečkami) in če to reče dec, potem se res da zdržat. Poudarjam pa: jaz sem bil mega smrčač in sem blazno trpel, predvsem psihično. Nekako tako kot debelušček, ko ga stalno zbadajo, pa kao ne mislijo nič hudega, saj se samo hecajo…

  Meni je vse skup pomenilo še mnogo več, ne samo operacija proti smrčanju, ampak recimo kot lepotna operacija, zelo sta se mi popravila samopodoba in samozavest. Stranski učinki: ker mi tisti teden okrevanja ni pasalo kadit sem s kajenjem čisto prenehal, ker mi tisti teden ni pasalo kaj dosti jest (a jebiga, svečke niso vsemogočne, malo se pa lahko tudi smilimo sami sebi ane) sem najprej shujšal za deset kil, pa potem najbrž tudi zaradi opustitve kajenja dobil nazaj vseh deset pa še deset za povrhu in ker sem se tako zelo zredil sem se začel ukvarjat s tekom in sem sploh blazno zadovoljen z (novim) življenjem… Evo, kako se vse dogaja z bnekim namenom. 😉

  Naj še enkrat poudarim: tvoj najljubši mora biti motiviran in jemati smrčanje čisto resno kot problem. Če zavrača odgovornost oziroma ne priznava da gre za resen problem potem mu bo operacija mučna.

 22. Imam rešitev pomaga 100%, za lahko noč gegija, dej v zmrzovalno skrinjo zjutraj vstan okol 4h, pa se bo feget ravn prav cajt odtalil, de ne bo šihta zamudu.

 23. Opa! Pogumna. Poznam tvoj problem. Sem se pa sprijaznila, da tako pac je. Ze tako ne spim dolgo (po 6h na noc imam dovolj) pa tiste dni spim pac malo manj. Grem v drug prostor (ce le gre) in berem. Celo noc ga rukat se mi ne da; ce grem na kavc (usnjen brrrr) je zjutraj nesrecen, ker me je pregnal, pa se skrijem v kopalnico 😉 Me pa zeloo zanima resitev tega. Tudi jaz se ne navadim zvokov. 😛 vem pa, da sama smrcim, ce sem bolana ali zelo zadovolna. Tako,da res prevec dober seks pred spanjem bo pa koga drugega budil 😉

 24. pa saj ne boš večno noseča…sedaj gotovo to ne pride v poštev. pridejo še drugačni časi:) vendar so drugi ukrepi bolj učinkoviti, predvsem manj kg, če pa še to ne pomaga, pol pa samo še zdravniki ostanejo.

 25. @Wega: uaaaa, to se bere pa kot najlepša pravljica, ej! Res lepo. Ja vse je za neki dober. Res bravo kak se ti je vse poklapalo! No, midva sicer o operaciji še ne razmišljava,… ker je lahk vse skupi mogoče zdej tak nanesl: nosečnost, utrujenost, nervoza, pričakovanje, seneni nahod, … in bomo vidl kako bo čez kak mesec, dva, tri,… še vedno pa ostaja ta možnost. Hvala za info.

  @ALYbaby: vidiš to še pa tut nisma probala. Hvala! Narediva danes, javim jutri 😀

  @Manuela: ja a nisi pol cel dan tečna in nenaspana??? Jst sem bla včeri kot da bi me kamion pofuru. Danes po (1o urah spanja – žal sama v spalnici ampak ok) sem pa kot prerojena.

  @Okroglo: ja še en mesec, potem pa res ne bom več noseča 😀

 26. @wega: bi te prosil, če mi lahko poveš kje si opravil operacijo in koliko časa si čakal nanjo. Hvala.

 27. @gregac, tega je že kar nekaj let, upam da je še aktualno. Najbolje bo, da v google vpišeš “Igor Fajdiga”, ki se ukvarja s tem. Če ti ne bo uspelo najti podatka, bom doma pobrskal po arhivu.

  Čakalo se ni ravno dolgo – 1 mesec se mi zdi, je pa zadeva samoplačniška in takrat me je koštala okroglih 100.000 tolarjev. (~ 400 evrov)

  Je pa res da sem do danes s cigareti prišparal 4413,20 evrov, kar je okroglih 4000 plusa 😉

 28. Zdravo!
  Lahko ti priporočam eucaliptusov spray od Justa- pošpricaš pod nos in smrčanje se neha. Težko je verjet ampak je res. Just ni v redni prodaji, vendar če se zanimaš, mi lahko pišeš.
  Lp, matejca

 29. @Matejca: ja tudi z Justom smo že reševali ta naš problem, pa ni pomagalo 😦

 30. poleg operacije je resitev v prvem komentarju 🙂 zakaj je res treba spat skupaj ? Jaz se veliko bolj naspim ce spim sam, ceprav imas vraga rad je motilni dejavnik v postelji (in jaz njej). Pa saj se ne gre samo za smrcanje, vedno eden zaspi prej in drugi “kolovrati”, hodi na wc, se zbudi prej in zacne poslusat techno, dela gimnasticne vaje, pleze po stenah…

  Da se pa sexa samo zvecer pred spanjem je pa prepricanje nasih starih mam, pa se to verjetno ne (kozolci press).

  Je pa Eva tko 🙂 da zdej si pa ze stara in se je ze zacel, najprej te moti smrcanje, kmalu za tem trebuscek, potem mu bojo noge prevec smrdele, pol bo ze zoprno budalo … 😛

 31. @Simon: to si me pa nasmeju zdle ej 😀 Hvala hvala. Bom upoštevala 😀

 32. haha hvala simon, si tudi mene nasmejal 😀

 33. He had leased land from the Osage Nation in Oklahoma territory
  that one day in 1919, two years after his gold us coins medal record to fall.
  Damaged, outdated and unattractive jewelry can sit in your jewelry box.
  The main role of the seduced woman. And undoubtedly something with ramps!

 34. Good answer back in return of this question with firm arguments and telling everything on the topic of that.

 35. It’s impressive that you are getting thoughts from this article as well as from our discussion made at
  this time.

 36. Icould not refrain from commenting. Perfectly written!

 37. magnificent points altogether, you just gained a new reader.

  What would you recommend in regards to your submit that you made some days
  in the past? Any certain?

 38. Hi, I desire to subscribe for this weblog to obtain latest updates, soo where can i do it please help.

 39. I am really pleased to glance at this blog posts which carries lots of valuable information, thanks for providing such data.

 40. pozdravljeni

  Sam ZELO smrčim in z ženo sva vsak v svoji sobi kot da sva ločena …sedaj grem k ORL-ju se pozanimati za poseg.Vprašal bi kakšne so kontraindikacije po posegu?Namreč zdravnica me je opozorila da se potem lahko pojavijo druge težave ,zanima me kakšne ,če kdo ve?

 41. I know this website provides quality dependent content and extra stuff, is there any other site which provides
  such stuff in quality?

 42. Haha, po devetih letih mi prispe sporočilo, da so v blogu kj mu sledim novi komentarji. Pa vidim da gre za robotskj spam. Po pravici – malo pogrešam tole blogersko sceno. Fb mi nikakor ne sede.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: