Pešcem ZELO neprijazno mesto

Šempeter. Kraj našega doma. Kraj v Savinjski dolini. Kraj kjer nam je lepo. Kraj kjer je voda (rekica) za Šarka “za ovinkom”, dobesedno pred nosom. Kraj kjer so sprehodi in rekreacija ob Savinji čudoviti. Kraj Aera. Kraj Sip-a. Kraj gostiln. Kraj skozi katerega sem se kot otrok vozila na morje in kjer smo se vedno ustavili na toplih žemljicah zgodaj zjutraj ko smo bili namenjeni na morje – in takrat si v sanjah nisem mislila da bom nekoč živela tukaj. In takrat se mi je ta kraj zdel takoooo zelo daleč ven iz Celja. Kraj kjer se imamo fajn,… A ODKAR PRED SEBOJ PORIVAM TUDI VOZIČEK, V KATEREM MIRNO SPI ANŽE je žal Šempeter postal TUDI KRAJ – ZELO NEPRIJAZEN ZA SPREHODE Z VOZIČKOM. Zakaj? Naj naštejem nekaj glavnih razlogov:

Pločnik za sprehajalce poznajo samo na glavni cesti, ki pa je ful prometna in prekratka da bi zadostovala za konkreten sprehod. Drugje niti pod razno niso narejeni pločniki tako je potrebno zelo paziti kam se boš izognil ko pripelje avto.

Preozke ceste. Ja, namerno nisem napisala preozke ulice (ampak ceste), ker dejansko hodiš po cesti, ki so preozke že za dva avtomobila, kaj šele za kakega pešča ali kolesarja, ki se lahko naenkrat srečajo na istem mestu. Najboljš da naredijo kar enosmerne ceste po celem Šempetru, ker za dvosmerni promet ni osnovnih šans.

Globoke luknje ob cesti, ki so nastale zaradi izmikanja avtomobilov, ker kot sem že omenila ni dovolj široka cesta za oba nasproti si vozeča avtomobila.

Pregost promet (za tako majhen kraj) po vseh ulicah Šempetra. Pa sej to je huje kot v Celju ob 15h, ko vsi navalijo iz službe. Tik ob hiši se non stop vozijo kamioni, avtobusi, avtomobili, motorji, … še malo pa bo tu pristajalna steza za avione in helikopterje no. Potem pa se samo še kak trajekt ali pa letalonosilka naj znajdejo pod oknom spalnice, no! Halooooo????? Ko se mimo pripelje tovornjak se tresejo šipe, ker taka teža na tako bogi cesti,… Eh.

Prenori vozniki , ki dobeseno na poln šus divjajo po cestah Šempetra in samo čudim se da ni več povoženih živali tu naokoli, ker ko grem s Šarkom na sprehod moram biti non stop zelo pozorna na te norce. Peljejo kot da so sami na cesti in da ni omejitev.

Aero vozni park. Ni da ni. Vse se pelje skozi Šempeter, mimo hiše pod najinim oknom spalnice v Aero. Uničujejo že tako prerešetano vozišče.

100x razrita in nazaj zaflikana cesta. Enkrat kanalizacija, drugič štrom, tretjič plin, četrtič ne vem kaj še vse,… vsako kopanje na svoji novi špuri in seveda ko je to flika na fliko,… je vožnja po tako razritem terenu nemogoča. Naletiš tudi na luknje, kamenje, …

– Delo na cesti. Za piko na i pa so se ravno letos spravili rihtat eno ulico in je zaprta in tako niti enega spodobnega kroga za sprehod ne moreš zaokrožiti in se je potrebno vračati po isti poti, kamor si jo začel.

Škoda res, ker sem si naše sprehode skozi Šempeter predstavljala bolj prijetne. Mi je zato toliko bolj prijetno, ko jo vsako jutro z Anžetom mahneva v Celje in se z babico potepamo po mestu, za Savinjo, po parku, na kavici, v senčki, po gladkem terenu in svežem zraku. Bomo pač kombinirali s Celjem dopoldan ko sem sama z Anžetom, pa sej itak sva oba ful potepuha in nimava obstanka doma. Je treba it mal po svetu.

Z roko v roko jo mahneva naokoli.

IMG_9945

Advertisements
Published in: on maj 23, 2009 at 12:10 popoldan  4 komentarji  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2009/05/23/pescem-zelo-neprijazno-mesto/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 komentarjiKomentiraj

  1. hm, ja… nadležno! Še tle na Lopati imamo boljše sprehajalne poti. Da ne omenjam fensi šmensi novega pločnika, ki sva ga z Elino že toliko prehodle gor in dol, da bi se lahko že “špura” najinega vozička in mojih nog poznala, hehe.

    Sicer pa, boš pač več v Celju, kjer je pa ful sprehajalnih možnosti, pa mogoče se nama uspe kdaj srečat in skupaj vozičkat. 😉

    lp, Tanja (ni se mi dalo logout-at, ko sem za Uroševim rač.:))))

    • Ja sej Celje mi je kul, ker ga poznam v nulo seveda, pa kjer srečam folk in čvekamo,… al pa se zmenmo da se dobimo, pa mamici krajšama čas, k je itak da zaljubljena v vnuka in ga tak vsaj kej vidi 😀

  2. ja to, lepo da mislite na nas babice!

    • 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: