Tople kumarce

ali kot pravijo/mo: tople murke.

Olupimo in naribamo kumarce,… solimo in počakamo da spustijo vodo. Nato jih dobro stisnemo.

Sol in poper želvice so prišle iz Grčije 🙂

Po želji uporabimo še paradižnik, česen,…

Skuhamo krompir v slanem kropu. Odlijemo vodo (glede na vašo željo koliko želite imeti gosto končno jed).

Dodamo vse zgornje sestavine in nekaj časa še skupaj kuhamo, da se sestavine dobro pomešajo.

Dodamo še kislo smetano ali hrenovko s sirom in to je to.

Dober tek.

Ni ni.

Published in: on 24 julija, 2008 at 6:00 dop  23 komentarjev  

The URI to TrackBack this entry is: https://easyriderka.wordpress.com/2008/07/24/tople-kumarce/trackback/

RSS feed for comments on this post.

23 komentarjevKomentiraj

  1. juck, nikoli maral toplih kumar. Že same glih komaj da prebavljam, kaj šele pocaste in omuzjene 😀 . Naši doma še čakajo, da zrastejo na vrtu, potem se bomo tudi mi “mastili” z njimi. I not looking forward.

  2. @JureG: tudi sama surovih kar tako nimam rada, ker so težke. Takole prekuhane in s krompirjem pa so fajn 🙂

  3. a mi zna kdo povedat zakaj se kje najde kakšna grenka kumara? al pa bučke, une tarumene? zadnč sem nardila prikuho iz bučk in jo pol vrgla v smeti, ker so ble grenke ko sam hudič…….druga buča je bla pa čist okej…

  4. @M&M: no, zanimivo to pa jst sploh prvič slišim. Do zdej nisem še nikol ne grenko presenečenje naletela. (upam da tut ne bom). Ne vem, mogoče je razlog da je bla gnila? Ne frišna? Predolg ležala kje? Pojma nimam, ker se mi to res še ni zgodil. No, želim ti čim manj “grenivk” 😉

  5. direkt iz vrta utrgane, vse enako lepe. pojma nimam. mogoče imamo v zemlji kake sledi Cinkarne.

  6. @M&M: prit ti lepo k nam v Šempeter da ti jih naberem 😉 (Sam tut kadar sem jih kupla so ble vedno vse ok. )

  7. Pri nas temo rečemo murkov zos, s tem, da ne dodamo paradižnika in česna, ampak malo mlete kumine in poper. Poleg pa raje postrežem kuhano govedino ali pa polpete.

  8. M@M vse kumare, ki so prezrele (takisto bučke) so pregrenke. Grenkobe pri kumarah se losaš, če jih naribaš, osoliš in potem dobro ožameš ali pa če odrežeš konce kumar do dela, ko se začnejo peške, poližeš z jezikom in če ne čutiš grenkobe so kumare ok.

  9. @Vale: ja tudi sama dobro poznam tole verzijo (iz oš kuhinje), sam kaj ko mi ne kumina in ne kuhana govedina nista nič kaj simpatični, zato pa prilagodima recept 🙂

  10. Evo M&M pa si dobila navodila v kompletu. Mogoče pa zato jst nikoli nisem čutila grenkobe, ker vedno naribam in nasolim 🙂

  11. Naturlich. Hrenovk pač ne jem več iz čisto preprostega razloga http://coprnica.wordpress.com/2008/03/14/hrenovke-ki-niso-hrenovke/ 🙂

    Kuhano govedino pa lepo narežem, jo fino popečem, da dobi rjavo skorjico in začinim s česnom. Tista osnovnošolska se lahko samo še skrije.

  12. Naribane, osoljene in ožete kumarice res nikoli niso grenke 🙂

  13. @Vale: ja to je pa druga pesem pol, ja! (no druga govedna ;))

  14. @vale, čao še tu,sem že hotela pri tebi zatežit s tem :)ampak, meni še vseeno ni jasno…nikakor niso prezrele na pogled, iz istega stebla ena grenka, druga pa čist okej. sploh bučke. pa ja, itak da jih naribam, solim, ožmem….no, sej zdej jih seveda najprej poližem, preden gre z mano v kuhinjo 🙂
    aja, še to…to ni tisti grenak okus, ki bi bil grenak, to je pekoče grenko.

  15. M@M kaj pa imaš ti zraven bučk in kumar še posejano? Ker po pravici, še v življenju nisem naletala na grenko bučko, pa jih ful pojemo doma, tako domačih kot kupljenih.

  16. @Vale: ja jst tut še nism slišala za to.

  17. Še tole glede kumar (za buče pa res ne vem):
    Grenke postanejo, če ne dobijo dovolj vode pri svoji rasti, ali pa so prestare.
    Če kumara pri svoji rasti ne dobi dovolj vode, mora v fazi odraščanja hitreje dozoreti pri čemer se morajo spremeniti določeni mehanizmi v sami rasti rastline, to pa povzroči njeno grenkobo. Kumara postane grenka šele ko dozori. Da dosežemo njeno grenkost pri rasti je dovolj, če delno poškodujemo njen pecelj, kar se lahko dogodi pri obiranju kumar, recimo da še ne dozorelo kumaro premaknemo ali obrnemo za 90 stopinj.

  18. pri kumarah je paradižnik in paprika v bližini, bučke pa imajo trenutno endivijo za sosedo. po moje sosede nimajo veze…ali pač.

  19. M@M sosede imajo dosti veze, ker določene vrste zelenjave vlečejo nase sosede. Poskusi posadit drugje. Vem, paprika hitro postane pekoča ali pa nepekoča, če jih sadiš skupaj, odvisno katera je bolj labilna. Pa po netu sem pobrskala in pravijo, da so buče grenke, če imajo za sosede okrasne buče ali kakšno drugo zelenjavo, s katero se ne razumejo. Ampak to bi morala že kakšnega strokovnjaka v semenarni pobarat … pri nas buče rastejo na samem, kumare pa so v družbi jagod in ne ene ne druge niso grenke.

  20. Smo pravo zelenjavno debato udarl tule 🙂

  21. Vem, da je stara nit tole, pa vendar…
    Nekdo je spraševal zakaj so nekatere kumare včasih grenke?
    Kumare so grenke, ko jih nabiraš v vročem ali če so na soncu in so vtrgane, ko so tople. Kumare se vedno nabira zgodaj zjutraj ali pa bolj proti večeru. Takrat nikoli niso grenke. Rastišče in dobri sosedi nimajo nobene veze z grenkobo.

    LP, K
    pa čim manj grenkih vam želim

    • Uuuu hvala za tele informacije 😀

  22. Attractive section of content. I simply stumbled upon your
    blog and in accession capital to claim that I get actually loved
    account your blog posts. Anyway I will be subscribing
    in your augment or even I fulfillment you get admission
    to constantly quickly.


Komentiraj